Jump to content

Ha van valami nyugtalanító a hálóban

2019. 08. 07. 19:00

Az otthon a védelmi közegünk. Az, ahová biztonságba elvonulunk, jól érezzük magunkat, saját ízléseinknek megfelelően rendezzük be, amely csak emel a komfortérzetünkön. Minden helyisége fontos, de a hálószoba talán ezek közül is kiemelkedik.

Felgyorsult világunkban, a többfelé megfelelés és a napi stressz mellett nagyon fontos, hogy olyan helyen éljünk, ahol ki tudjuk fáradalmainkat pihenni. Jó úgy hazamenni, hogy otthon minden rendben van. Kellemesek a színek, a bútorok, az igényünket teljesen kiszolgáló közegben lehetünk. Ha ilyen az otthonunk, akkor felszabadultan tudjuk elengedni magunkat. Megszabadulhatunk a feszültségektől, elengedhetjük azt, ami rossz, így van esélyünk megszabadulni frusztráltságainktól. Ez azért is fontos, mert a másnapi forgatagba pihentebben állhatunk bele.

A pihenésünket bárhol megkezdhetjük otthon, de az éjszakai alvás a hálószobában történik. Egy kialvatlan éjszaka nagyon meg tudja borítani a másnapi munkavégzést, így érdemes a lehető legoptimálisabb közeget biztosítani magunknak. Ha egyre többet fordul veled elő, hogy a kimerítő napok után az éjszakák is legalább annyira megviselnek, az azt jelenti, hogy vagy annyira fáradt vagy, hogy kihat az alvásodra, vagy pedig valami nincs rendben a környezeteddel.

Az alábbi tanácsokat szemrevételezve nézz körül otthon, vajon melyik nem érvényesül? Lehet, hogy annak rendezése vezet a nyugodt, pihentető alváshoz.

A technikai eszközök sokat segíthetnek életünkben, de nincs azokra mindig szükség. Alváshoz például különösen nem kellenek a közelünkbe. A melatonin szintünk szabályozására kihatnak a fényviszonyok, és az elektromos kütyük fényei, elektromos ereje is csökkenti a szervezet alvás-ébrenlétet irányító hormonját. Nem kell melléd az a telefon. Találj más módszert az ébresztésre, vagy pedig megoldást jelenthet a készülék repülő üzemmódja. Eleve elalvás előtt két órával már nem érdemes a telefont simogatni, mert a melatonin szintet befolyásolja, nehezebbé válhat az elalvás. Az új készülékeken már létezik szemkímélő üzemmód, amelyet időzíteni lehet annak érdekében, hogy elkerüljön az álmatlanság. A kijelzőből érkező kék fényt csökkenti a készülék a szemvédelem funkcióval.

A nyugodt alváshoz hozzájárul természetesen a környezetünk is. Nem árt, ha a hálószobában tisztaság és rend uralkodik. Legyen tiszta és illatok (de nem túlságosan) az ágynemű. Az illatok is nagy hatással vannak pihenésünkre. A hálószoba környezetét természetessé lehet tenni szobanövényekkel. Van, aki egyáltalán nem kedveli a hálóban a növényeket, mások pedig igen. Úgy kell növényesíteni a hálószobát, hogy szellős, kényelmes legyen a szoba hangulata, de egyes növények kimondottan jót tehetnek. Ez lehet az almapálma, a vitorlavirág, az aloé vera, az anyósnyelv, a szobapáfrány. Alkalmazd, ha szükséged van a környezetedben zöldre és jó alvásra.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)