Jump to content

Szilveszter után

2019. 01. 01. 19:00

Sokan döntöttek úgy, hogy az év utolsó napján nem mozdulnak ki otthonról, hanem saját otthonukban endezték meg a szilveszteri bulit. Habár ez sok esetben kényelmesebb, a másnap itt is gyötrő lehet.

 

Meghívott vendégként egy házibuliban részt venni azt jelenti, hogy üres kézzel biztosan nem állítunk be, de ennyivel vége is van a kötelezettségnek. Annyi a dolgunk, hogy jól szórakozzunk. Ellenben a házigazdával, akinek biztosítani kell az étel és ital utánpótlását, és természetesen a helyet adja a bulihoz. Szilveszteri buli után annyi a dolgunk vendégként, hogy hazamenjünk, amíg a házigazdára nagy feladat vár egy kiadósabb alvás után.

Egy féktelen bulin sok minden megtörténhet. Amennyiben házigazdaként a mi otthonunk jelentette a szilveszteri parti helyszénét, nem elég az óév búcsúztató után marad káosszal számolnunk, még a karácsonyi mizéria nyomai is jócskán látszódhatnak. Az ajándékok csomagolása, doboza talán még most is a fa alatt vannak, az új tárgyaknak még nem biztos, hogy megtaláltuk a helyét. A fenyő már kezdi hullatni tűleveleit és napi takarítást igényel. Mivel azonban még marad néhány napot a fenyő, így napi takarítást igényel a tűlevelek összeszedése. Eleve megvan az az érzésünk, ha takarítunk, de a hiábavalóságnak. A szilveszteri jól sikerült bulinak pedig akkor is nyoma marad, ha a meghívott vendégek vigyáztak a lakás berendezéseire. A vendégváró ételek és italok, a használt pohara, tányérok, evőeszközök, a buli hangulatot segítő kellékek (konfetti, girland stb.) mindenhol található az otthonunkban. Az egész lakást ahhoz igazítottuk, hogy megfelelő teret alakítsunk ki a tánchoz.

Csak remélni tudjuk, hogy a szilveszteri buli jól sikerül, és ennek mutatója lehet az, hogy hajnalig tartott a mulatozás, jól fogytak a felszolgált ételek és italok, volt tánc, kellemes beszélgetés, jó szórakozás. A jól sikerült buli után azonban a házigazdáknak igencsak nagyobb nyűgöt okozhat a „romok” eltakarítása.

Az ünnepi időszaknak ezennel vége, beleléptünk 2019-be. Az újév első napja azonban sokaknak adott azonnal munkát. Igen nagy munkát. Márpedig aki vállalta, hogy otthonában bulit rendez, annak számolnia kellett azzal is, hogy eljön a takarítás, pakolás ideje. Ám ehhez is megfelelő hozzáállás szükséges, és mindjárt máshogy mehet ez a munka is. Ez is fejben dől el, és ha eleve ráhangolódunk a takarításra, a pakolásra, akkor felpöröghetünk és tematikusan, lépésről-lépésre hagyhatunk magunk után rendet. Tekinthetünk egy ilyen pakolásra úgy is, hogy az egész otthonunkban egy nagyobb takarítást hajtunk végre, így jó darabig csak a tisztaság és a rend szinten tartása lesz a dolgunk.

Vegyünk elő egy nagyobb szemeteszsákot és kezdjük meg a kidobható tárgyak összeszedését. Nemcsak a szilveszteri buliból megmaradt műanyag poharak, tányérok, palackok, üdítős dobozok kerülhetnek abba, hanem egyúttal a karácsonyi ajándékok csomagoló anyagaitól is megszabadulhatunk.

Sokan merülnek bele egy ilyen buli után annyira a takarításba, hogy a karácsonyfától is egy körben igyekeznek megszabadulni. Ez azt is jelenti, hogy leszedik a fáról a díszeket, visszakerülnek a dobozukba és elkerülnek oda, ahol az év nagy részében érintetlenül pihennek.

Ha a karácsonyfa kikerül a lakásból, akkor bizony a többi dísznek sincs már keresnivalója a házban. Esetleg egy-két apróság, néhány gyertya az, ami jelzi, hogy nemrég ünnep volt.

Van, aki tartja magát a szokásokhoz, és csakis vízkereszt napján távolítja el a karácsonyfát a házból. Azok számára mindenképp még néhány napos kerülgetés és takarítás vár.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)