Jump to content

(Jó)szomszédi (v)iszony

2018. 11. 11. 19:00

A jó szomszédság olyan, mintha jóban lennénk a világgal. Szerencsés az, aki nem ismeri milyen rosszba lenni a körülöttük lakókkal. A rossz szomszédság feldúlhatja az ember életét.

A tanyákon, farmokon élők talán éppen azért választották azt az életmódot, mert nem kell a szomszédokkal vesződni, de a legtöbben kertes házban vagy tömblakásban élve szomszédokkal vagyunk körülvéve.

Ki emlékszik Ben Stiller és Drew Berrymore főszerelésében játszott Jószomszédi iszony című filmre? Ha nem láttad még, vagy csak éppen, hogy dereng valami, akkor bemutatunk némi ízelítőt.

Nos, ez az, amire senki nem vágyik. Nem kell, csak egyetlen rossz szomszéd, és máris megkeserítheti az életünket. Hallottál már a környezetedben rémtörténetet igazán rossz szomszédságról? Szerencsés vagy, ha a saját bőrödön nem kellett megtapasztalni egy önkényesen élő, másokat figyelmen kívül hagyó, hangoskodó, akadékoskodó szomszédot. Akinek jó az élete és emellett még a jó szomszédja van, elmondhatja magáról, hogy tényleg rendben van az élete.

A rossz szomszédság is megszelídíthető, persze akkor, ha még nem mérgesedett el a helyzet. Ha mi költözünk új helyre, akkor kedves gesztus az, ha beköszönünk az új szomszédoknak. Illendő bemutatkozni, hiszen a közeljövőben egyre többet fogunk találkozni. Természetesen ezt nem rámenősen, és piócaként kell tenni. Egy egyszerű gesztus sokat jelenthet. Így kellene tenniük azoknak is, akik a mi szomszédságunkba költöznek. A könnyebb együttélés miatt nagyon fontos lépés ez. Ha a beköszönés néhány falat sütemény vagy nassolnivaló társaságában történik, talán még kedvesebbnek tűnünk az új szomszédoknak, és fordítva.

Kedves gesztusokkal idegeneket is illetünk. Például nem vágjuk rá arra a bolt ajtaját, akinek mindkét keze tele van, hanem kinyitjuk előtte és ezzel segítjük. Így kellene ennek működnie a jó szomszédok között is. Ha a közelünkben idősebbek is laknak, lehet hogy néha a segítségünkre szorulnak. Elképzelhető, hogy felkérnek némi feladat elvégzésére, amelyet maguktól nem tudnának megtenni, máskor pedig mi ajánljuk fel segítségünket, mert látjuk, hogy nehézségük adódott. Olykor azonban néhány jó szó is elegendő ahhoz, hogy a jó szomszédi viszonyt ápoljuk. Ki tudja, talán máskor pont ez a szomszéd tud kisegíteni valamilyen apróbb problémánkban.

A társasházi élet azt is jelenti, hogy bizonyos tereken osztozunk egymással. Nemcsak annak tisztántartása közös érdekünk és dolgunk, de közössé is lehet tenni néhány díszítő elemmel, virággal. A növények gondozása is összehozhatja a lakókat. A ház körüli takarítások pedig ugyancsak mindenki érdeke és akár közös programmá is lehet tenni.

A kisgyermekes szülők számára felüdülést jelenthet, ha a környezetükben olyan családok is élnek, ahol a saját gyerkőcükhöz hasonló játszótársak vannak. Nem azt jelenti, hogy éjjel-nappal együtt kell lenni a szomszédokkal, de bizony jó lehet, ha van a gyerekeknek játszótársa a közelben, és szükség esetén akár egymás segítségére is számíthatnak.

A jó szomszédok talán még arra is igényt éreznek, hogy több szomszéddal összefogva közös programban vegyenek részt.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com | videó: https://www.youtube.com/watch?v=0QMRapqzX2k)