Jump to content

Az utolsó hetek az iskolában, tele cuccal a gyerekszoba

2015. 06. 02. 06:17

Hamarosan felkerülnek az első betűk a „Vakáció” feliratból, amely minden gyermek vágya. Még írnak néhány dolgozatot a csemeték, a szülők betáblázzák a nyári szünetet programokkal, a nagyszülők előkészítik a közös élményeket. De mit lehet kezdeni a táska tartalmával? És magával a táskával?

A csemeték első gondolata majd az évzáró után feltehetően nem az lesz, hogy fordítson figyelmet az egész évben látott és cipelt háti batyura vagy a tanulás eszközeire, mi szülők azonban bevonhatjuk őket a szortírozásba, ötletek gyártásába. Mindezt természetesen játékosan, élvezze a szünidőt az elő pillanattól.

A táska utóélete kevésbé okoz fejtörést és fáradtságos utánajárást, mint annak beszerzése. Amennyiben szerencsésen sikerült kényelmes, praktikus és még a gyermek meglátása szerint is a megfelelőt kiválasztanunk, nem kérdés, hogy megfelelő lesz a következő tanévre. Ebben az esetben pusztán az elpenészedett uzsonnadarabokat, a ceruzahegyeket és gyűrt papír, zsebkendődarabokat szükséges eltávolítanunk. Porszívózzuk ki a táska nem kívánt tartalmát, majd anyagának megfelelően mossuk ki egy jó napos alkalommal, amikor gyorsan szárad belül és kívül egyaránt. És tegyük egy kevésbé látható helyre augusztus végéig.

Mi legyen a könyvekkel? A gyerekek tanulási szokásai, az iskolában tapasztaltak alapján szét tudjuk válogatni, melyek azok a könyvek, munkafüzetek, amelyekre még szükség lehet a tanagyag jellemzői miatt, s melyek kerülhetnek összekötve a padlásra, pincébe, tárolóba, a szekrény tetejére. A tankönyvek egy részét pedig az iskola újra tudja használni a következő évfolyam tanulmányai során.

A füzetek közül azok, amelyek jócskán rendelkeznek szabad oldallal s még a külleme sem sínylette meg az elmúlt hónapok viszontagságait, s amennyiben a pedagógus is egyetért ezzel, folyatatható a következő tanévben. A többi esetben vágjuk ki az üres lapokat, készítsünk vegyes oldalazású (csíkos, négyzethálós és sima lapokkal) egyedi jegyzettömböt. Tűzzük össze a lapokat, elején, hátulján keményebb papírral. rajzoljon, alkosson ezen a gyermek a vakáció kreatív, otthoni tevékenysége alatt. A többi oldal, kisiskolásoknál főleg kedvelt nézegetnivaló lesz majd évek múltán, rakjunk el néhányat emlékbe. Akár a későbbi ballagási dekorációhoz is remek kiindulás lehet.

A tolltartó ritkán bírja évekig, tartalmát szortírozzuk. A még megfelelő méretű ceruzák hasznosak lesznek a nyári rajzoláshoz, alkotáshoz, a többiből, azok felragasztásával készülhet képkeret dekor, kerülhet a ceruzák tárolására alkalmas konzervdoboz oldalára, vagy csak egyszerűen bízzuk a gyermekre, mit kezd az apró, agyonhegyezett ceruzavégekkel.

A zsírkréta darabokat szabadítsuk meg a védőpapírtól, tördeljük szilikonos sütőformába és olvasszuk össze a sütőben, a szivárványos új darabokkal jó az alkotás a gyermekek számára, különleges színekkel készíthetik a rajzokat.

A testnevelés felszerelés sorsa eltérő. A gyermekek gyorsan nőnek, nagy valószínűséggel nem lesz megfelelő az őszi kezdéskor. A tornacipő, futócipő megfelel a nyári szünet rohangálós, táborozós tevékenységéhez.

Válogassuk át az összes papírfecnit, jegyzetet, iskolából az otthoni íróasztal fiókjába került vagy hanyagul a tetejére rádobott holmit, a negyedére csökkent még szükséges mennyiség kerüljön a fiókba, rá se nézzünk szeptemberig.

A sokszor egyértelmű lépésekkel lezárhatjuk az idei tanévet, megtisztítjuk a csemete környezetét a felesleges tárgyaktól, kényelmes környezetet alakíthatunk ki az asztalt igénylő alkotáshoz.

(fotó: leatherbagmakers.com)