Jump to content

Faragj tököt ebben a szép időben

2014. 10. 12. 12:58

Ajándékba kaptunk néhány igazán kellemes, meleg napsugarakkal simogató őszi napot. Használjuk ki, kiránduljunk, sétáljunk, bringázzunk vagy csak egyszerűen pihenjünk, olvassunk a szabadban vagy faragjunk tököt a teraszon Halloweenre gondolva.

Mindenekelőtt szerezzünk be a piacon, zöldségesnél, virágárusnál néhány formás alanyt. Ni riadjunk meg a méretestől sem, annál szebb és nagyobb lesz az alkotás. Szükségünk lesz még éles, zöldségvágó késre, sniccerre, esetleg szögre. Aki gyakran használ kéziszerszámokat, már biztosan beszerzett gravírozógépet, ami különösen jól jön a tökszépítésnél.

Helyezzük egy tálcára a tököt, rajzoljuk rá filccel a kívánt mintát és már bele is állhatunk a munkába. A felesleg pottyanhat a tálcára (ha nagyobb mennyiség esne a veszteség áldozatául, süssük meg, jó lesz uzsonnára) A magokat szintén meg,menthetjük, mossuk meg,távolítsuk el a tökszálakat, terítsük ki egy tálcára. Ha megszáradt felfűzhetjük tűvel egy fonalra és lánc készülhet belőle. Szétteríthetjük tepsibe helyezett sütőpapírra és néhány percig pirítsuk a sütőben. Aki kedveli a tökmageszegetést, hát mi sem egyszerűbb, mint a saját készítésű, pirított mag, akár sörkorcsolyaként.

Na de térjünk vissza faragáshoz. Megkönnyíti a munkát, ha levágjuk a tök tetejét, mintha egy kalapot készítenénk, amit majd a végén visszahelyezünk. A belső részek faragását megkönnyíti, hogy hozzáférünk a belső részekhez. A munka végeztével helyezzünk bele tömbgyertyát vagy mécsest, látványos hangulati elem, nemcsak Halloween alkalmából. Gyerkekkel vagy gyerekeknek készülhet meseillusztráció.

(fotó: davidmitchelluncensored.com, pinlavie.com, huffingtonpost.com, dagami.com)