Jump to content

Tojásételekkel húsvétra várva

2014. 04. 04. 10:10

Legjelentősebb táplálékforrásunk húsvét közeledtével kiemelt figyelmet kap. Ám mielőtt elkezdünk hangolódni a sonka levében főzött tökéletes főtt tojásra nézzünk néhány ötletes tojásételt, amellyel feldobhatjuk a hétvégi reggeleket.

Rákkal töltött omlett

Unod a szokványos tojásrántottát? Készíts kedvesednek különleges reggelit. Ez nem a hétköznapok receptje, és a tojással ellentétben nincs mindig rák a hűtőben sem. Egyszer tegyünk kivételt.

Hozzávalók (2 főre):

6 db tojás

1 csomag újhagyma

1 db chilipaprika

1 citrom reszelt héja

kb. 20 dkg rákhús

1 evőkanál citromlé

friss kapor és koriander

só, bors

Olvaszd fel a vajat egy serpenyőben és fonnyaszd meg a felaprított újhagymát és a chilit. Adj hozzá citromlevet, a rákot, szükséges kis mennyiségű só és bors. Kicsit forgasd össze még a citromhéjjal, majd szedd ki az egészet egy tálba. Egy másik tálban keverd alaposan fel a tojást, adj hozzá sót, aprított kaprot. Kis átmérőjű serpenyőben olvassz fel egy kanálnyi vajat, majd süsd meg az omlettet (a fele mennyiségű tojásból) nem túl magas hőfokon, mintha palacsinta sülne. Emeld ki egy lapos tányérra, kanalazd rá a rákos töltelék felét és hajtsd félbe, díszítsd friss korianderrel, citromkarikával.

Nicosiai töltött tojás

Mediterrán hangulatú reggelhez.

Hozzávalók (2 főre)

6 tojás

1 konzerv tonhal

1-1 evőkanál citromlé és olivaolaj

4-5 szem olivabogyó, 1 evőkanál kapribogyó

1 paradicsom

Egy újabb tengeri élőlény, ezúttal a tonhal kerül a fókuszba. Főzd meg a tojásokat keményre. (Tipp: a tojásokat hideg, sós vízben kezdd el főzni, fedővel lefedett lábasban. Amint megfőttek, öntsd le a forró vizet, és töltsd meg a fazekat hideg vízzel. Kis idő elteltével ismételd meg ezt még kétszer. Ez a titka a könnyen tisztítható főtt tojásnak.). Vágd félbe a tojásokat, a sárgáját egy tálban törd össze és keverd a tonhalkonzervvel (a legjobb fajtát válaszd), az olivaolajjal és a citromlével. (A konzerv is olajos, nyugodtan használd, sós így külön sózni nem szükséges) Kanalazd a tölteléket a fehérjékbe, majd díszítsd szeletelt paradicsommal, olivabogyóval, kapribogyóval.

Gombával és spenóttal körülölelt tükörtojás

Nem elégszünk meg egy mezei tükörtojással, azt bármikor készíthetünk. Egy pihenős hétvégén megérdemeljük a felturbózott változatot.

Hozzávalók (2 főre)

4 tojás

1-1 evőkanál olivaolaj, vaj, szójaszósz

1 póréhagyma felkarikázva

10 dkg gomba

1 dl száraz vörösbor

5 dkg spenót

só, bors

Serpenyőben melegítsük meg az olivaolajat és a vajat, majd puhítsuk meg benne a felszeletelt hagymát. Adjuk hozzá a gombát és kezdjük párolni, majd keverjük hozzá a szójaszószt és a vörösbort, pároljuk tovább, kis idő elteltével már fedő nélkül hagyjuk elpárologni a folyadék nagy részét. Adjuk hozzá a spenótot, hagyjuk kissé fonnyadni, majd a serpenyő közepén alakítsunk ki helyet a tojásoknak, üssük bele és süssük készre. Sóval és borssal szórjuk meg a tetejét. Pirítóssal fenséges reggeli.

És a ráadás: fürjtojás szendvicsek

Serpenyőben hevített vajon süssük meg a fürj-tükörtojásokat. El leszünk egy darabig, mert aprók. Pirítós kenyérből mézeskalács lyukasztóval vagy kis átmérőjű pohárral szúrjuk ki a kenyér köröket, helyezzük rá a kész tojásokat, díszítsük frissen szeletelt zöldséggel.

(forrás: seattlepi.com, foodandwine.com, thepotlicker.com, culinarymadness.webs.com)