Jump to content

Mi határozza meg, hogyan nevelünk gyermeket?

2023. 11. 15. 19:00

A legtöbb szülő célja, hogy gyermekét úgy adja ki a való világba, hogy megtalálja a helyét könnyedén és elboldogul. A tét tehát nagy és ezért többféle nevelési stílust találunk megfelelőnek arra, hogy mindezt megvalósítsuk.

Ahogy mondani szokták, azzá nem válni szoktunk, hanem azzá születünk akkor, amikor világra jön a gyermekünk. Bármennyire felkészültnek gondoljuk magunkat, a valóság nagyban eltérhet attól, amit mi képzeltünk.

A szülői nevelési stílusokat számos tényező befolyásolja

 

Megélt tapasztalatok

Gyakran azt a mintát vesszük magunkra, amelyet gyerekként megéltünk a szüleinktől. Azokat a módszereket és szokásokat érvényesítjük mi is, amelyet a mi szüleink alkalmaztak nálunk. Ha a gyermekkorban átéltek egyáltalán nem jó élményként maradtak meg bennünk, akkor lehet, hogy ennek a mintának az ellentétjét vetjük be gyermekinknél, hogy nekik ne kelljen azokat megélni, amelyet egykor nekünk kellett. Olykor ez túlzásokba is eshet és a nevelési módszerrel elkényeztetett gyermek lesz az eredménye.

Személyiség

Mindenki külön személyiség, ráadásul a szülőpáros tagjai is egészen már személyiségjegyekkel rendelkezhetnek, amely kivetül a nevelésben is.

Családi környezet

Az, hogy mekkora családról van szó, milyen annak struktúrája és a dinamikája, milyen szokások uralkodnak, jelentősen befolyásolhatják azt, hogy milyenné válik egy felnőtt szülőként. 

Kulturális hatások

Kultúrák tényezők is hatással vannak arra, hogy milyen a megfelelő nevelés. Azaz mások lehetnek a szabályok, az elvárások, a normák és ezek mind befolyásolják azt, hogy bánnak a gyerekekkel a szüleik.

Egyedi igények

No, és gyermek és gyermek között is hatalmas különbségek vannak még akkor is, ha testvérek. A gyerekek egyedisége, egyénisége és egyedi szükségleteik felülírhatják azt a normát, amelyet a másik gyermek esetében érvényesített a szülő. Vagyis alkalmazkodni kell.

Környezeti tényezők

A család gazdasági, anyagi helyzete, a munkahelyi gondok (elbocsátás, stressz), de a lakóhelyi környezet is befolyásoló tényezőnek számít.

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)