Jump to content

Indul a suli, jönnek a leckék

2021. 08. 19. 19:00

Hamarosan beindul egy újabb tanév, amely az iskolába járó gyerekek szülei számára nagyon fontos tényező. Legyen kicsi vagy nagyobb gyerkőcről szó, az arra való felkészülés közös feladat.

Azon kívül, hogy elkezdődik nem is olyan soká a 2021-2022-es iskolai év, számos velejárót vonz maga után. Még az iskolakezdés előtt megvásárlunk fontos eszközöket. Elhanyagolhatatlan au iskolatáska vagy hátizsák, a tolltartó, a tornazsák és az abba tartozó testnevelés felszerelés. A tankönyveket az iskolában kapják meg a gyerekek, de akik már kaptak eszközlistát – főleg az alsóbb osztályokra igaz ez – a szülők már a füzeteket, egyéb eszközöket is beszerezhetik.

Nagyobb kiadásnak számít egy családi kasszát illetően a beiskolázás, de ezzel egyidejűleg lélekben is készülünk az elkövetkező időkre. Ahol a gyermek még csak az első osztályt kezdi, ott nagy a lelkesedés és a remény, hogy minden simán fog menni, de a nagyobb gyerekek szülei már tudják, hogy bizony sokszor küzdelemmel jár a tanév a felnőttek részére is. Verstanulás, lecke felmondása, házi feladatok ellenőrzése, dolgozatra vagy felelelésre aló felkészülés és még sorolhatnánk. Iskolás, de akár óvodás gyermek mellett is belekóstolhattunk a tartós otthonlétbe és az otthontanulás szépségeibe, nehézségeibe a koronavírus-járványnak köszönhetően.

Új tanév, új remények. Bizakodunk abban, hogy el fog kerülni minket az újabb bezárás, az ismételt otthonmaradás, digitális oktatás. Mindegy milyen oktatási forma lesz érvényben, a házi feladatok elkészítése kulcsfontosságú tényező. Még ha azt is kívánjuk szülőként képviselni, hogy a tanulás és a házi feladat leginkább a gyermek dolga és persze a pedagógusoké, akkor ezzel a kérdéssel nem is foglalkoznánk tovább. Csakhogy a szülők többségét érdekli gyermekeik előmenetele, a tanárok általi megítélése, vagyis az otthon el nem készített házi feladat nemcsak a gyerkőc imázsát rontja, de a szülőét is. Ráadásul befolyásolja a félévi, valamint az év végi bizonyítványba bekerülendő jegyet is, ami akár ugyancsak presztízskérdés lehet.

Már gyakoroljunk és készüljünk azokra a pillanatokra, amikor azzal szembesülünk, hogy a gyerkőc házi feladata még nincs kész. A számonkérés, a lehordás helyett érdemes átgondolni, hogy az adott tantárgyból vajon miért nincs még kész a házi? A gyermek lehet, hogy segítségre vár. Biztosra szeretne menni, hogy ne dolgozzon duplán és bízik a mi segítségünkben, esetleg csak megerősítésre vágyik. Lehet, hogy azért nincs még kész a lecke, mert velünk közösen szeretné megoldani azt, hogy legalább arra a néhány percre is a közelségünket és az osztatlan figyelmünket élvezhesse. Lehet, hogy annyira elfáradt az iskolában, hogy egyszerűen nem képes befogadni még új betűket, számokat és pihennie kell kicsit. A cél mindenki számára ugyanaz, de az indíték más lehet. Míg a szülő jobb jegyeket és megítélést szeretne, addig némelyik gyerkőc csak arra vágyik, hogy az elkészített leckével megnyugtassa a környezetét, hogy ne piszkálják. Ugyanakkor az is célja mindkét félnek, hogy a házi feladat megoldása nem váljon napi veszekedés forrásává. Azt gondolnánk, hogy ehhez csak a gyerekek hozzáállása szükséges, de valójában a szülőké legalább annyira mérvadó.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: pixabay.com)