Jump to content

Értsd meg a gyermeked érzéseit!

2021. 07. 24. 19:00

Az érzelmek mindig és mindenkor jelen vannak az életünkben, de ne gondoljuk úgy, csak azért, mert a gyerkőceink még kicsik, nem is úgy éreznek, mint mi.

Már az anyaméhben éreznek a magzatok. A világrajövetelük után pedig ezek felerősödnek és nyilvánvalóvá is válnak. Az érzelmek fontosak a számunkra, de még fontosabb, hogy azokat megértsük és érvényesíteni tudjuk. A gyerekek is kifejezik érzéseiket, de a megértésükhöz szükség van arra a szülők részéről, hogy meg is hallgassák őket. Ez elég nehéz feladat lehet, mégis ezt kell tennünk. Felnőttként is nagyon jól esik, ha van, aki meghallgat, akinek elmondhatjuk az érzéseinket. Ugyanerre vágynak a gyerekek is.

Ha megértjük, hogy mit éreznek a gyerekek, akkor azt is, hogy miért viselkednek úgy és a megoldást is könnyebb megtalálni. A megértéshez azonban arra van szükség, hogy…

 

…meghallgatás

A gyerekek meghallgatásával azt fejezzük ki, hogy figyelünk rájuk, érdekel, hogy mi van velük. Az, hogy elmondhatják nekünk, hogy mit éreznek, erősíti a kapcsolatot a gyerkőc és a szülő között. Számos részletre fény derülhet így és néhány pontot még tisztázni is lehet.

…tisztázás

Ha el tudja nekünk mondani a gyerkőc, hogy mit érez és azt is meg tudja fogalmazni, hogy mi váltotta ezt ki, akkor a megoldáshoz is közelebb kerülünk. Van, hogy félreértjük azt, amit a gyerekek mondanak, vagy éreznek. A beszélgetéssel, a meghallgatással és a kérdésekkel tisztázni lehet a gyerkőc érzelmeit.

…elismerés

Felnőttként is van, hogy nehéz az érzelmeinket kezelni, akkor gondoljunk csak bele abba, hogy a gyerekek ennek az útnak a legelején járnak. Ne várjuk, hogy azonnal a legtökéletesebben reagáljanak, hisz nekünk sem megy mindig. Ismerjük el, hogy amit érez, az tényleg valós, még akkor is túlzónak tűnik, ezért igyekezzünk kerülni minden olyan viselkedést, amely arra utalhat, hogy amit a gyermek érez, az nem jogos.

 

…empátia

Gondoljunk csak bele a gyermek helyzetébe. Vegyük végig, hogy mi történt és próbáljunk meg azzal azonosulni. Ne vegyük félvállról és ne bagatellizáljuk el. Azok az érzelmek valósak. Motiváljuk arra a gyerkőcöt, hogy beszéljen arról, hogy mi történt.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: pixabay.com)