Jump to content

Kezeld a nyafogást!

2021. 07. 07. 19:00

A gyerekek nem mindig tudják magukat jól kifejezni, ezért a legegyszerűbb módját választják érzelmeik kifejezésére: sírás, hiszti, nyafogás.

Minden szülő találkozik szülősége során azzal, hogy gyermeke nyafog. Teljesen mindegy annak kiváltó oka, számára csak egy a lényeg, hogy akaratát érvényesíteni tudja. A szülő erre vagy reagál vagy sem. A gyerekek legtöbbje nyafog, vagyis ez nem egy különleges, idegesítő és csak a mi gyermekünkre jellemző viselkedés. Ha állandóan engedjük a nyafizást, azzal nem teszünk jót sem a gyerkőcnek, de a saját idegeinket teljesen kikészítjük. A tapasztalatok szerint még a legnyugodtabb szülőt is ki lehet hozni a sodrából a nyafizással. Ez a viselkedés pedig párosulhat a sírással, valamint az egyre aktívabban használt beszéddel is.

Minden szülő azon munkálkodik, hogy ezt a viselkedést a minimálisra lehessen visszaszorítani, de ha a módszer nem jó, akkor könnyen lehet, hogy még ront is a szülő és gyermek kapcsolatán.

Nyafimentesség

Nem jó taktika az, hogy ha a szülő megpróbálja figyelmen kívül hagyni a nyafogást, ugyanis annak mindig oka van. Lehet, hogy egészen jelentéktelen, de akkor is megoldást kíván. Ezért azt érdemes kideríteni első körben, hogy miért is viselkedik úgy a gyermek, ahogy. Ugyanakkor az sem működik, hogy mindig minden kérését teljesítsük, mert azzal csak erősítjük a gyerekekben azt, hogy megéri nyávogni.

A gyerekek egyáltalán nem buták, csak még nem tudják jól kifejezni magukat. Ezért, ha megértjük, hogy mit szeretnének, és arra kategorikusan nemet mondunk, akkor azt előbb vagy utóbb megértik, megérzik és el is fogadják. A következetesség a gyermeknevelésben és a nyafogás kezelésében nagyon fontos. Amikor nyafizik, akkor a probléma felmérése és megértése után tartsuk magunkat a megígérteknek. A NEM jelentsen nemet, de az IGEN is legyen igen. Ha a gyerkőcök megérzik, hogy szavainkon könnyen módosítunk, átvehetik felettünk az uralmat.

A lehetőségekhez mérten nyugodtan érdemes kezelni a nyafogást, bár őszintén szólva ember legyen a talpán, aki ezt mindig és mindenkor így tudja kezelni. Mégis, erőt kell venni magunkon és higgadt, tiszta fejjel kell a nyafogás tárgyát megkeresni. A legjobb, ha hagyjuk, hogy a gyerekek saját maguk fejezzék ki gondolataikat. Ez arra is serkenti a gyerekeket, hogy minél hatékonyabban megfogalmazzák saját érzéseiket, gondolataikat.

Szülőként arra kell ügyelnünk, hogy az életkoruknak megfelelően magyarázzuk el, hogy amiért nyafog az miért nem lehetséges, miért nem. Adjunk világos és egyértelmű választ.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)