Jump to content

A játék és a gyerekek fejlődése

2021. 03. 17. 19:00

A gyermekek még kiforratlan személyiségek, de már kicsi korban vannak jelek, hogy milyen a jellemük.

A gyerekek folyton változnak, fejlődnek, tanulnak. Öt éves korukig a személyiségjegyük is kialakul, amelyet a család és a játék is fejleszt. Kétségtelenül fontos szerepe van a gyerekek életében a családnak, a szeretetnek és nem elhanyagolható a játék sem, mint a gyerekek fő foglalkozása. Nem csak az a lényeg, hogy hagyjuk gyerkőceinket minél tovább játszani, hanem az is fontos, hogy együtt játszunk minél többet.

Nézzünk csak meg egy gyerkőcöt. Mit csinál, ha nincs a környezetében egy játék sem? Talál magának a természetben. A botok hamar képzeletbeli figurává, harceszközzé válhatnak. Az, hogy egy botot akár kardként használnak egyáltalán nem csak a fiúkra jellemző, hiszen már az ősembereknek meg kellett védeniük magukat is, valamint a harceszközök a zsákmányszerzésben nélkülözhetetlenek voltak. Ha tehát a lánygyermek is bele tudja magát élni a bottal kardozós játékba, akkor sem kell megijedni. Pusztán az ősi ösztönök kerülnek felszínre. Többen összeverődve pedig igazán izgalmas játékba keveredhetnek fiúk és lányok egyaránt. Ezek a játékok azért szükségesek, mert felmérhetik a gyerekek egymás között, hogy milyenek az erőviszonyaik. A gyerekek ügyesen megoldják egymás között a mindenféle problémákat. Akkor sokkal nehezebb, ha a szülők és a pedagógusok fölöslegesen is közbeavatkoznak.

Az bizonyára a legkönnyebb gyermeknevelési mód, ha a képernyő elé ültetjük a gyerekeket, de hosszú távon csak a hátrányát lehet abból kiérezni. A televízió és az okostelefon sem ördögtől való, azonban azt, hogy mikor és mennyi időt engedélyezünk a gyerekeknek, az már a felnőttektől függ. A gondosan megválogatott mese nemhogy nem árt a gyerekeknek, hanem jól tudjuk, hogy fejlesztenek. A könyvből való meseolvasás pedig kimondottan segíti a gyerekek képzelőerőjét, fejlődik a szókincsük. Ne higgyük azt, hogy mindentől meg tudjuk és meg kell óvni a gyerkőceinket. Az a szülő, aki túlfélti gyermekét, nemhogy nem segíti gyermeke életét, de még meg is nehezítheti.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)