Jump to content

A szorongás jelei gyermekkorban

2020. 12. 07. 19:00

A felnőtt élet velejárója, hogy komoly szabályokat kell betartanunk bárhová is megyünk. De ne gondoljuk azt, hogy a gyerekeknek könnyű, hiszen nincs más dolguk, mint játszani, tanulni.

Nemcsak az iskolában kell feltételeknek megfelelniük, azokat teljesíteniük, és nemcsak az iskolai közeg az, ahol szabályokat kell betartani, hanem otthon is elvárásoknak kell megfelelniük a gyerekeknek. Rakjanak rendet a szobájukban, hozzanak haza jobb jegyeket, ehhez mérten pedig tanuljanak is. Szülői és iskolai oldalról is érkeznek az elvárások, olykor túlzók, a gyerekek pedig próbálják a terhet cipelni, de az össze is roppanthatja őket.

Túl sok

Minden szülő szeretné, ha gyerkőce már gyermekként sikereket érne el az iskolában. Ezt az érdemjegyekben is szeretnék tapasztalni, valamint azt, hogy sportokban, esetleg bármilyen hangszeren való játékában is eredményeket érjen el. Ez van, akinél működő lehet, de az ilyenfajta megterhelés nagyon sok a gyerekeknek. Lehet, hogy nem panaszkodnak a fáradtságról, mert nagyon gyorsan tudnak alkalmazkodni, de előbb vagy utóbb az energia és a lendület eltűnhet. Főleg akkor, ha valamilyen negatívum is éri a gyerekeket.

Jó eredmények ide vagy oda, a gyerekek szoronghatnak a teljesítménykényszertől, amelyet a szülők és/vagy az iskola támaszt a gyermekkel szemben. Lehet, hogy nem panaszkodnak, de lehetnek annak jelei, hogy a gyerekek szenvednek.

A szorongás nemcsak azt jelenti, hogy beül a gyerkőc a sarokba magányosan és nem szól senkihez, lehangolt. A szorongásnak olyan jelei is lehetnek, amelyet akár a szülő is észrevesz, mert a gyermek szinte naponta mondja, de már éppen emiatt nem tulajdonít annak nagy jelentőséget. Ilyen lehet, ha a csemete arra panaszkodik, hogy fáj a feje, a hasa, hányingere van, hasmenése, székrekedése van. A szorongás jelezheti az is, ha az ajkát harapdálja folyton, akár sebesre is, vagy ilyen a körömrágás, de még az ártatlannak tűnő hajcsavargatás is.

Segítség

Van, hogy a fejfájásra, hasfájásra panaszkodó gyerekek szülei nem tartják valósnak ezeket a panaszokat, míg a haját csavargató vagy körmöt rágó gyermeket a rossz szokásról akarják leszoktatni. Valójában ezek feszültséget oldó cselekvések, amelyek némi nyugalmat adnak a gyerekeknek. A legnagyobb szülői segítség szorongásos gyermek esetében az, ha sokat beszélgetnek, játszanak együtt. A testi kontaktust se hanyagoljuk, a nagy ölelések, puszik oldják a feszültséget.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)