Jump to content

Gyerekbarát étrend, egészséges kivitelben?

2020. 05. 11. 09:10

Az élet első néhány évében jó előre meghatározzuk gyermekünk egészségét, és étkezési kultúráját, épp ezért nem mindegy, hogy miből, mennyit és hány órakor eszik. A legalapvetőbb hibák elkerülése pedig csak a szülő tájékozottságán múlik. Te tudod, mivel etesd csemetédet?

Az elmúlt években végzett, táplálkozási szokásokra vonatkozó felmérések egyértelműen rámutattak arra, hogy már a gyermekeknél megfigyelhetőek azok a helytelen életmódbeli szokások, amelyek kihatnak a felnőttkorra és olyan krónikus betegségek kialakulásához vezetnek, mint a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség vagy számos daganatos betegség. A gyerkőc étrendje pedig jó pár évig a szülőn múlik, így nem árt, ha tisztában vagyunk vele, mi kerüljön az ifjonc tányérjára a normális felnőttkori étkezés és egészség érdekében.

Sulikezdés vagy tanszünet?

Az első és legfontosabb szempont, hogy éppen iskolakezdés, óvodakezdés előtt vagy a tanév végéhez közeledik-e a naptár. Ugyanis előbbi esetben a nyári pihenést követően nagyobb fizikai és szellemi igénybevétel vár rájuk, illetve a hűvösebb idő is beköszönt, aminek hozadékait erős immunrendszerrel lehet kivédeni. Az pedig senkit ne tévesszen meg, hogy bent reggelizik, ebédel, uzsonnázik a gyerek, mert az otthon látott példa ugyanekkora, ha nem nagyobb jelentőséggel bír.

Reggeli!

Unásig ismételt frázis, de úgy tűnik, még mindig vannak, akik könnyelműen tovasiklanak a reggeli szentsége felett. Az elmúlt évek kutatásai egybehangzóan arra világítottak rá, hogy a gyermekek egyharmada nem reggelizik. A 2014-ben végzett, 4-10 éves, budapesti és kecskeméti óvodásokra és kisiskolásokra vonatkozó reprezentatív kutatás eredménye is ezt bizonyította: az iskolások 31%-a reggeli nélkül indul el otthonról, így az akár 10-12 órás nem evést követően üres gyomorral ülnek az iskolapadba, ami a figyelem és a koncentrációs képesség zavarához, fizikai teljesítményromláshoz, illetve a vércukorszint esésének következményeképpen akár balesetekhez is vezethet.

Az óvodások az intézményben kapnak reggelit, így esetükben legtöbb esetben pótolható az otthon elmaradt reggeli, ám fontos, hogy legalább a hétvége alkalmával tanítsuk őket az otthoni reggelizés fontosságára.

A reggeli kihagyásának két fő oka az időhiány, illetve hogy a gyermek nem éhes. Ez viszont mind szoktatás és az otthon látott minták követésének kérdése. Az, hogy a reggeli fontos, már ideje korán bele kell sulykolni a gyerkőcbe, elvégre a saját érdeke, hogy megszeresse a legfontosabb napindítót. Ami pedig a kiegyensúlyozott reggelit illeti: az ideális reggeli részeként a gyerkőc fogyasszon teljes kiőrlésű gabonafélét, teljes értékű fehérjeforrást, mint sovány tejet, tejterméket vagy húsfélét, és feltétlenül friss zöldséget vagy gyümölcsöt. A víz, a tejtermék és a gyümölcslé, pedig kiváló kísérő.

A változatosság gyönyörködtet, a só és zsír viszont nem

Ezutóbbi nem csak a gyerkőcök, ovisok, iskolások étrendjére igaz. A rendszeres, napi ötszöri étkezés gyermekkorban kiemelt jelentőségű, hisz ekkor alakul ki a későbbi évekre is átvitt étkezési ritmus.

A három főétkezés mellett, a tízórai és uzsonna is fontos. Egy gyümölcs, egy pohár joghurt, pár szem élelmi rostban gazdag keksz vagy gabonapehely szelet is megfelelő választás lehet kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A felnőttekhez hasonlóan már a gyermekek táplálkozásában megjelenik a túlzott zsírbevitel, valamint az ajánlott sómennyiség közel négyszeres bevitelének problémája. Ezek egyik fő élelmiszerforrása a felvágott, így érdemes kisebb zsír- és nagyobb színhústartalommal rendelkező húsfélékre lecserélni azokat vagy például helyettesíteni otthon készített zöldségkrémmel vagy fűszeres túrókrémmel.

Jelentős a kenyér (és a sós pékáruk) sótartalma, amelynek mérséklése megindult és ez a következő években folytatódik. Tejtermékeknél is javasolt az alacsonyabb zsírtartalmú fajtákat vásárolni, amihez könnyen hozzá lehet szoktatni a gyermeket.

Ételkészítés alkalmával ajánlott zsírszegény ételkészítési technikákat alkalmazni, mint alufóliában, tapadásmentes serpenyőben vagy sütőzsákban sütés és mindig törekedni kell az utánsózás mellőzésére, hogy a gyermeket fokozatosan hozzá lehessen szoktatni a nyersanyagok eredeti ízének szeretetéhez. De nem csak az ízekhez, hanem a rendszeres evéshez, és a megfelelő tápanyagok kiválasztásához is fontos, hogy rávezessük a dolog lényegére.

 

(Forrás: marmalade.co.hu | Kép: pixabay.com)