Jump to content

Az étel nem játék, kivéve, ha direkt arra használjuk

2020. 03. 03. 19:00

Egy megalkotott tárgy nem mindig csak arra alkalmas, amire kitalálták. Az ember olyan kreatív lény, valamint a szükség is nagy úr, így egészen másra is fel lehet használni.

A konyhánknak megvannak az alapelemei. Az egyik legáltalánosabb alapanyagok közé tartozik a tészta, annak levesbe, pörkölthöz és minden máshoz való változata. Lehet kicsi, csigás, a másik hosszú és egyenes, csőszerű, laska, fodros, szeretjük, mert laktat és sokféle ételhez megfelelő.

Egy kreatív anyuka azonban a tésztában is egészen más lehetőségeket is láthat. Természetesen az ebédhez és vacsorához szükséges alapanyagot, de aki ennél ügyesebb, túl lát a konyhán. Méghozzá kisebb gyerkőcei számára szórakoztató játékeszközzé teheti a tésztát. Lehet, hogy a gyerekszobában ott sorakoznak a drágábbnál drágább és nagyon sok játék, ennek ellenére a gyerkőcök képesek unatkozni. Nem beszélve azokról a családokról, akik meg sem tehetik, hogy értékes vagy sok játékkal halmozzák el gyermeküket.

Az anyagi háttér milyenségén túl is kellemes időtöltést jelenthet néhány csomag száraztészta. Nem kell azokkal bajlódni, pepecselni, úgy ahogy van, száraz formában alkalmasak a játékra. A rettentő nagy szerencsénk az, hogy száraztésztából annyiféle formájú van, és még nem is beszéltünk a színes tésztákról. Az ételszínezékkel színessé tett tészta csak kevés árnyalatot jelent, de aki ennél jóval több színben gondolkodik, az bátran nyúljon festékhez és alkosson sokkal színesebb tésztákat. Az így nyert színes darabokkal pedig kedvére alkothat a gyermek, és ne csodálkozzon egyszülő sem, ha őt is elkapja az alkotási kedv. Nem kell más csak egy fehér papírlap, amire festeni és ragasztani lehet.

A kertből még nem tudunk virágokat szedni, de ha már vágyunk valami színesre, akkor készítsünk a gyerekekkel masni tésztából „virágot”. Mini cserép szükséges az „ültetéshez”, a virágföld helyett használjunk lencsét vagy felesborsót. A virág szárát egy hurkapálcika fogja adni, a virág szirmát adja pedig a masnitészta, amelyet kedvünkre festhetünk. A masni tészta pillangóvá is válhat.

Annak ellenére, hogy gyerekként minket is azzal traktáltak, hogy az étel nem játék, felnőttként pedig gyermekeinknek is ezt tanítjuk, még buzdíthatjuk arra őket, hogy a tésztával játsszunk. A színezett, üreges tésztát fel lehet fűzni és akár az otthon dekorációja is elkészíthető, de akár nyaklánc, karkötő is fűzhető azokból. Minél többféle tésztánk van, annál jobban szárnyalhat a képzelet és a kreativitás. Készülhetnek abból autók, más járművek, falidíszek, dekorációk. Ha a tészta mellé még gyurma is társul, akkor nemcsak az összetartást segítjük, de még ötletesebb alkotások készülhetnek.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com | videó: https://www.youtube.com/watch?v=Qdvol46pKik)