Jump to content

Jó lett vagy rossz? A tiéd!

2020. 02. 01. 19:00

Mielőtt belevágunk a gyermekvállalásba, dédelgetünk álmokat, amelyeket a valóság teljesen felülírhat. Rájövünk, hogy a legtöbb dolog nem működhet papírforma szerűen.

Még a pocakban fejlődő magzatunkról is alkotunk valamilyen képet magunkban. A valóság persze nagyon más mutat. Sokkal szebbet és jobbat, mint azt gondolnánk, de az előre eltervezett gyermeknevelési és gondozási eljárás a gyakorlatban egészen másmilyennek bizonyulhat, mint azt elképzeltük.

Minden szülő kitűnő tanuló gyermeket szeretne magának, hiszen akkor vélhetően kevesebbet kell együtt tanulni a gyerkőccel, mert önmagától is képes a leckét elkészíteni, megtanulni. A kitűnő bizonyítvány mögött sok munka áll, de a sok munka eredménye nem feltétlenül a jó eredmény.

A gyerekek nem egyformák sem kinézetre, sem teljesítményben. A félévi bizonyítványosztáshoz közelítve azonban sok szülő mégiscsak vágyik a minél jobb eredményre, és csalódott, ha gyermeke „csak” közepes vagy jó. A bukás pedig maga a rémálom, amely nemcsak a diák, de egyúttal a szülő bukásának is minősül. Legalábbis sok szülő így éli meg.

Még a jó képességű gyerekek is tudnak gyengébb eredményeket produkálni, ha részképességzavarral küzdenek. Ez nem azt jelenti, hogy beteg és/vagy buta a gyermekünk, hanem egyszerűen nem azt az érdemjegyet tudja produkálni egyes tantárgyakból, mint amit képes lenne kihozni magából akkor, ha egyéni képességeihez igazodna az oktatási rendszer. Erre van mód, ha szakemberek segítenek a gyerekeknek, a szülőknek és a pedagógusoknak is.

Egészséges a gyermeked? Szerencsés vagy, legyél boldog! Vannak álmai a gyermekednek? Megint csak legyél boldog! Reális, elérhető vágyak azok? Ha igen, akkor a gyerkőc önértékelés, önképe is rendben van, ami miatt ismét boldogság van. Nem lett kitűnő a félévi bizonyítvány? No, és akkor, mi történt? Alsó tagozaton különösen nincs jelentősége a kitűnő bizonyítványnak a további előmenetelhez. Ez inkább csak a szülő számára fontos.

Kedves szülők! Ha nem a ti elvárásaitoknak megfelelőre sikerült az idei félévi bizonyítvány eredménye, attól még nézd meg azt a bizonyítványt, írd alá, és minden kommentár nélkül öleld át gyerkőcödet, mondd meg neki, hogy mennyire szereted. Nem azt jelenti, hogy a rossz eredmény esetén csak úgy elmenjünk a történtek mellett. Mutasd meg gyermekednek, hogy miben jó, mert biztosan van olyan. Tanuljatok együtt, segíts neki és motiváld, hogy év végére jobbat produkálhasson.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)