Jump to content

Engedd kamaszodat, hadd tapasztaljon!

2020. 01. 07. 19:00

Ha azt hisszük, hogy ismerjük gyermekeinket, akkor ez kamaszkorban egy időre megszűnhet. Olyan újdonságokat tapasztalhatunk szülőként, amely megijeszthetnek.

Minden felnőtt átélte és kinőtte a tinédzserkort. Kit jobban, kit kevésbé kavart meg és fel, de ez az új állapot nemcsak a hormonoktól dúló kamaszt érinti, hanem a családot, a tanárokat, barátokat is.

A kamaszkor tehát nagy kihívás a tininek, de a kamasz környezetében lévőknek is. Főleg a szülőknek. Mintha az addig megismert gyermek egy sátánibb oldalát mutatná meg. Egyes cselekedeteitől a szülők teljesen kétségbe is eshetnek.

A tinédzserkorban az addig szófogadó, kötelességtudó gyerkőc viselkedése egészen új fordulatot vehet. Olyan apró történésből valódi dráma bontakozhat ki a szülők előtt, amelyet nem is értenek. Megsértődhet a kamasz apróságon, dühkitörése lehet, hisztizhet, mint egy kisgyermek. A kamaszkorban a hormonok segítségével érik az agy is. Csakhogy nem minden terület fejlődik egyformán. Míg az érzelmekért felelő terület már érett, addig a logikus gondolkodásért és az érzelmek kordában tartásáért felelős rész csak jóval később, évek múlva el érettségét. A dühkitörésnek ez lehet a magyarázata. A szülők persze nem értenek az egészből semmit, hiszen az ő nézőpontjukból és az ő fejlettségükkel nem történt semmi.

A kamaszkor másik jellegzetessége, hogy a gyerkőcöt reggelente nehezebb kirugdosni az ágyból. Az azelőtt gyorsan ébredő gyermekből egy rimánkodásra váló, reggel szinte életképtelen kamasz válhat, aki alig képes magán erőt venni. Hétvégén pedig meg se próbálkozzon a szülő az ébresztéssel, ha csak nem muszáj. Egyáltalán nem különleges az, ha hétvégente a tinik a délelőtt folyamán egyáltalán nem hagyják el a szobájukat, sőt az ágyukat sem.

A kamaszkor átmenet a gyermek- és felnőttkor között. Habár még nem tart ott ebben a korban a gyerkőc, hogy önellátó legyen, de már egyre tájékozottabb lehet a világ történéseiről. Elképzelései, álmai lehetnek, amelyet felnőttként szeretne megvalósítani. Ehhez azonban jól jön a családi háttér. Amíg nem tudja saját magát fenntartani, mert nincs saját keresete, addig a gyerekek a szülők támogatását élvezik. Sőt, vannak felnőttek, akiknek már rég illet volna a családi fészket elhagyni, külön jövedelemmel is rendelkeznek, mégis otthon maradnak, mert így spórolós, kényelmes. Addig azonban, amíg a fiatal otthon van, szabályokat kell betartani, mert máskülönben konfliktushelyzet alakulhat ki. Egy olyan élettani korszakban, amikor amúgy is küzd a fiatal saját magával, az érzelmeivel. Próbálja felmérni és megérteni a világot, keresi önmagát és a helyét is. A már alig gyermek, de még nem is felnőtt kamaszban persze, hogy sok kérdés felmerül, és zaklatottabb, mint azelőtt volt.

Az, hogy a fiatalok agya nem egyszerre érik, vagyis egyik részen túlteljesít, míg máshol alul, csak azt eredményezi, hogy a tinik kíváncsibbak, próbálkozóbbak, vadabbak. Bizonyos szempontból ennek köszönhető, hogy megtalálhatják önmagukat, de persze benne van a veszély lehetősége is. Mindig azonban nem lehetünk mellettük, kell az önállóság és függetlenség.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)