Jump to content

A tiszta gyerek fél egészség

2019. 08. 08. 19:00

A „minél koszosabb egy gyerek, annál egészségesebb” közhely arra mutat rá, hogy az életrevaló gyerekek sokat tartózkodnak a szabadban, a természetben, ami ugyan kosszal is járhat.

A mai, számítógép és más elektromos kütyü társaságát élvező gyermek esetében minden szülő örül, ha gyermeke kiszabadul a friss levegőre, a természetbe. Természetesen ez függ a neveléstől. Azt a gyerkőcöt nehéz rávenni arra, hogy élvezze a környezetet, az állatok társaságát, amelyik csak interneten látott még tyúkot, de élőben sosem. Azok a gyerekek, akik szeretnek a szabadban játszani, valószínűleg jóval koszosabbak is lesznek, mint a szobában kuksoló társaik.

A tisztálkodás igényének kialakítása is a szülőktől függ. A magatehetetlen csecsemők gondozásába a tisztálkodás is beletartozik, méghozzá napirendet betartva, így teljesen természetessé válik a tisztálkodás.

A pelenkás korú babák esetében különösen nagy szerepe van a megfelelő higiéniának, különben bőr- és egyéb megbetegedések jelentkezhetnek. Amikor megkezdődik a pelenkáról bilire átállni, akkor a WC papír rendeltetésszerinti használatát is tanítani szükséges. Mire a gyerkőc óvodába megy, ennek már alapvetőnek kell lennie. Persze óvodásként már az is fontos, hogy a vécézés se legyen idegen.

Kislányok esetében a WC papír használatára úgy kell megtanítani őket, hogy előröl hátrafelé haladjon a papírral a fertőzések elkerülése miatt. Ezt már a kicsi lánykáknak érdemes elmagyarázni, hogy miért kell így tenniük. Természetesen az életkornak megfelelő magyarázattal kíséretében érdemes ezt megtenni.

A kislányok esetében arra is meg kell tanítani őket, hogy használják idegen helyen a mellékhelyiséget. Mielőtt ráülnének idegenben a WC-re, húzzák azt le. Mindegy, hogy abban nincs semmi, de a víz lecserélődik, és talán a vízben lévő baktériumok is eltűnnek. Egy kisgyermekes, aggódó anyuka táskájában szinte biztosan rejlik nedves törlőkendő, amely ilyen esetekben is nagyszerű lehet.

Vannak időszakok, amikor az esti fürdés a játék részét jelenti, míg később csak nagy nehezen lehet rávenni a gyerekeket a fürdésre. A napi higiénia részét képezi, hozzá kell szokniuk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)