Jump to content

Ez nem igazság! Avagy a gyerekek közti konfliktus

2019. 04. 29. 19:00

A családi képet leginkább az teszi harmonikussá, ha a családon belül legalább két gyermek él, vagyis testvérként segítik egymás még akkor is, amikor már felnőttek lesznek külön életet élnek.

Általában tényleg így is működnek a testvérek, de még a legnagyobb együttértés mellett is kialakulhatnak konfliktusok, amelyek akár verekedésig, vagy legalább civakodásig fajulhatnak. Márpedig a legtöbb szülőt, sőt más felnőtteket is az zavarhat a leginkább, ha a testvérek veszekedését tapasztalják.

Akinek van testvére, és visszaemlékszik gyermekkorára, valószínűleg tudna példákat felsorolni, hogy mit éltek át kicsiként. Féltékenység, a szeretetért való versengés, a figyelem felkeltése, veszekedés egy-játékon, osztozkodás és még sorolhatnánk. A testvérek közötti konfliktusokat meg kell élni. Olykor nem is lehet megszüntetni, éppen ezért érdemes azon elgondolkodni szülőkánt, hogyan lehetne azt játékos formában végigvinni? A gyerekek közötti veszekedésbe nem is mindig érdemes belecseppenni, mert azt nagyon sokszor maguktól képesek megoldani és az egyensúly újra helyreáll. Ám van, hogy a testvérek közötti játékból valamelyikük teljesen kirekesztődhet. A szülők számára mindig nagy kérdés, hogy mikor van az a pont, amikor át kell venniük az irányítást egy-egy játékban?

Bármilyen játékba kezdenek a gyerekek, és ha a szülők is jelen vannak, akkor érdemes a játékszabályokat határozottan kikötni. A játék során olykor jól jön egy kis segítség, amellyel beindíthatjuk a játék folyamatát. A szülő/felnőtt szerepe ezen a ponton talán meg is szűnhet, hiszen a gyerekek fokozatosan vetik bele magukat a játékba, és végül kellemesen belerázódnak. A szülők fél szemmel mindig gyermekeikre nézhetnek, hogy szükséges-e bárminemű beavatkozás. Amikor azt tapasztaljuk, hogy a gyerekek jót játszanak, de felmerül néhány konfliktushelyzet, nézzük meg azt, hogyan próbálják megoldani a gyerekek. Csak akkor szóljunk bele, ha muszáj.

A szülők sokszor hallják azt, hogy a testvérek valamelyike sérelmezi, hogy nem egyformán kapnak valamit, nem ugyanúgy szeretik őket szüleik. A gyerekeknek meg kell tanulniuk, hogy az életben sem minden igazságos, így a szülők sem tudnak mindig azok lenni, de a szülőknek tudni kell kompenzálni. Előbb vagy utóbb a gyerekek is megtanulják, hogy nem nyerhetnek mindig, nem lehet a figyelem mindig csak rajtuk, és ki fogják alakítani saját konfliktuskezelő megoldásaikat, de ehhez az szükséges, hogy minél több helyzetet megtapasztaljanak, megtanuljanak arra reagálni. A gyerekek mindenhez ügyesen alkalmazkodnak, így mivel nem szeretik a konfliktusokat, a megoldást is keresni fogják.

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)