Jump to content

Anyaság kontra barátság

2017. 01. 13. 19:00

Örökös kérdés, hogy megfér-e a két „dolog” egymás mellett, vagy rámehet az anyaság a barátságra? A nők jelentős része bizonygatja barátnőinek, hogy minden a régi lesz, ő nem fog megváltozni a baba születése után, az esetek túlnyomó többségében ez azonban nem igaz.

Az anyaság ösztönösen megváltoztatja az embert, ezt pedig leginkább azok érthetik, akik szintén átélték már az anyává válás pillanatát. Ha kisbabád születik a féktelen, bulizós, csajos estékről egy ideig minden bizonnyal le kell mondani, azonban az anyáság nem jelenti azt, hogy barátainkat is hanyagolnunk kellene.

Családi állapottól függetlenül, barátokra mindenkinek szüksége van...

Ez az anyákra különösen igaz. Az anyák a napuk legnagyobb részét a babával töltik, otthon a négy fal között. A múltbéli csajos programok, a jövés-menés egy idő után akaratlanul is hiányozni fog. Ami nem jelenti azt, hogy az anyaság okozta örömök és a baba társasága ne lenne elég. Az anyákat ilyenkor számtalan hatás, impulzus éri, újdonságok, mindennapi csodák, melyeket a pici okoz, a nők ezt szeretik megosztani legjobb barátnőjükkel. Azonban ha a baba még pici, nem olyan egyszerű időpontot egyeztetni, és a spontán programok ideje is lejárt. Vannak, barátságok melyek kiállják ezt az időszakot, azonban előfordulhat, hogy másokat pont ez szakít el egymástól.

Azok az anyák, akik szülés után kiestek az addigi napi rutinból, a pörgésből, a munkából, a társas életből, és napjuk nagy részét gyermekükkel kettesben töltik, egy idő után jobban igénylik majd a társaságot, mint korábban gondolták volna. A karrierista nőknek, illetve azoknak akiknek korábban nyüzsgő társasági életük volt, sokkal nehezebb az átállás.

A két dolog azonban nem zárja ki egymást, sokan elkövetik azt a hibát, hogy szülés után, illetve mikor a gyermek már nagyobb, anyaságukra hivatkozván lemondják a közös programokat a barátokkal, barátnőkkel. Ha gyakran hárítjuk barátaink közeledését, a gyerekre hivatkozva, egy idő után ezek a meghívások el is maradhatnak. Éppen ezért kell jól megszervezni, hogyan egyeztethető össze az anyaság és a baráti találkozó. Mindemellett fontos, hogy az anyává vált nő, nyisson a világ felé, legyen tekintettel azokra, akiknek nincs gyerekük, a találkozókon, a közös téma ne csak a kicsi legyen, ugyanis a gyermektelen barátnőket ideig óráig köti csak le a gyermeknevelés elméleti velejárója.

Nyissunk barátaink felé!

Ne várjunk a másikra, a legjobb mód arra, hogy megőrizzük baráti kapcsolatainkat, ha időről-időre mi keressük a másikat, elmondjuk barátainknak, hogy a gyermek ellenére nagyon fontosak még mindig az életünkben. Szorgalmazzunk találkozót! A gyermektelen barátok, sokszor úgy hiszik, már nem férnek bele a barátnők életébe. Ez ne legyen így, arra, aki fontos számunkra mindig kell időt szakítanunk.

Szerencsésebb helyzetben vannak azok a nők, akiknek apai, nagyszülői, vagy éppen babysitteri, segítség áll rendelkezésre. A frissen anyává vált nők hiedelmével ellentétben, a gyermek lelkében nem okoz törést, ha havonta legalább egyszer, az édesapja vagy a nagyszülők, esetleg a babysitter vigyáz rá, ameddig az anyukája (és apukája) kicsit lazít.

Az anyukák szülés után hajlamosabbak a depresszióra, amit nem csak a hirtelen jött óriási felelősség válthat ki. Sokan traumaként élik meg, hogy fel kell áldozniuk korábbi életüket, le kell mondaniuk bizonyos dolgokról. Megoldás azonban mindenre létezik. Ha a gyermekfelügyelet nem megoldható mások segítsége által, a barátnők házhoz is hívhatóak. Gondoljunk a régi közös estékre, mondanivaló, az anyaságtól függetlenül bizonyára most is akad majd bőven. Nem csak a szórakozóhelyeken,szabadtéri programokon lehet kikapcsolódni, barátokkal együtt töltött közös programokon is feltöltődhetünk. Ezesetben a gyermekfelügyeletre is megvan a tökéletes megoldás. Hívjuk át barátainkat, ebédre, vacsorára, rendezzünk házimozis estét, délutánt. Rengeteg lehetőség tárulhat elénk, ha van bennünk szándék ezeket megragadni. Kiváló (baráti) csapatépítő program lehet, a közös hobbitevékenység, pl. torna, közös vásárlás, babaholmik csereberéje...stb.

A társas kapcsolatokra lelkünknek is szüksége van, barátainkjelenléte során, ugyanis pozitív energiákkal tölthetjük fel magunkat. A jó kapcsolat megőrzése érdekében, amennyiben barátaink keresnek, minket (akár személyesen, akár telefonon) és mi éppen nem vagyunk elérhetőek, később mindenképp keressük meg, hívjuk vissza őket.

Újdonsült anyaként sem várhatod el, hogy mindig ők keressenek téged. Néha nem árt kézbe venni az irányítást, és közös programokat kezdeményezni velük. A közös élmények, a nosztalgiázás ugyanis remekül erősítheti a baráti kapcsolatokat. A közös programok során nem csak lelkileg fogsz feltöltődni, de számtalan új élménnyel is gazdagodhatsz.


(Forrás: marmalade.hu l Kép: pixabay.com)