Jump to content

Dackezelő tréning

2015. 08. 06. 16:00

A szülőknek egyáltalán nem kell bemutatni azt az időszakot, amelyet földön vergődés, ordítás, könny nélküli vagy könnyes zokogás, visítozás jellemez. Talán még azok is láttak már ilyen gyermeket, akiknek sajátjuk még nincs. Igen, a gyermek öntudatára ébredt, és nem rest érvényesíteni.

A szülőnek is lehet rossz napja. Mégis, amikor a kisgyermek egy egyszerű tagadásra is toporzékolással reagál, nagyon nehéz úgy reagálnunk, hogy ne engedjünk a gyermek akaratába, de a hiszti is megszűnjön. Minden gyermek más, így teljesen egységes dackezelő csomag nincs. A felnőtteket leginkább maga a hiszti és annak gyakorisága zavarja. A gyermek még nem uralja az indulatait, így ha valami nem az elképzeléseinek megfelelőn zajlik, akkor elveszíti az uralkodását saját maga felett, az érzelmei felett. Ez egy olyan állapot, amikor a szavak üres semmiségek, és egyáltalán nem jutnak el a kicsi tudatáig. Az éréssel ezt egyre jobban tudja majd kezelni. De amíg eddig eljut a gyermek és a szülő, a felnőttnek kell kezelni a helyzetet.

A legáltalánosabb hiszti forrás, ha a kicsi álmos, fáradt. Ám a túl sok inger pont ilyen tüneteket vált ki. Ilyenkor a fejletlen idegrendszer elfárad, és hiszti formájában szabadul meg a feszültségtől. Ezt az állapotot kiválthatja külső ok is. Olyan, amikor korlátozzák, vagy egy olyan tevékenységet nem tud megcsinálni, elérni, amit szeretne. És persze a földön való fetrengést az is okozhatja, hogy valamit minden áron meg szeretne kapni. A gyakorlott szülők tudják, hogy csodamódszer nincs, hiszen a testvérek között is akkora különbség lehet. Hiába vált be az egyik módszer az egyik gyereknél, ha a tesó egyáltalán nem reagál rá, vagy legalábbis nem úgy. A dacos gyermeknél a probléma forrását kell megtalálni, és onnan már könnyebb megtalálni a megoldást is.

A hisztiroham levezetésének jó módszere lehet, ha eltereljük az indulatokat más irányba. Haragszik, nem érte el, amit szeretett volna és olyan erős érzelmei vannak, amiket nehéz kordában tartani. Ám ezt levezetheti úgy is, ha nem csap, vág, harap, mar, hanem például ugrál, a párnát püföli. A fölös energiától megszabadul, de nem okoz kárt sem másokban, sem tárgyakban.

A dacoló, önmagából kikelt hisztis gyermeknek érzelmi biztonságra van szüksége. A szép vagy dühös felnőtt szó mit sem ér, viszont egy ölelés igazán hatásos még akkor is, ha kezdetben tiltakozik.

Hiszti csendesítésére alkalmas lehet a lakásban biztosított csendes sarok, ahol van egy ülőalkalmatosság, játékok. Ez legyen az a pont, ahol a gyermek kisírhatja magát, lenyugodhat, kidühöngheti magát.

(Kép forrása: brainbalancecenters.com)