Jump to content

Hűtőterápiával az oxigénhiányos gyerekekért

2014. 07. 31. 11:09

Egy új kutatás azt állítja, hogy az oxigénhiánnyal született gyerekek hűtése javítja az esélyeiket, hogy mindenféle károsodás nélkül tudjanak felnőni.

A kutatás alapján azok az újszülöttek, akik résztvettek ebben a kezelésben, magasabb intelligenciahányadossal rendelkeztek, mire iskolás korba kerültek.

Az eljárás során a babákat egy speciális matracra fektetik és három napon keresztül tartják a testhőmérsékletüket 33 Celsius fokon, hogy elkerüljék az agykárosodást. A szakemberek szerint ez a terápia hosszú távon is pozitív hatásokkal jár.

500 gyerekből körülbelül egy születik oxigénhiányos állapotban, ami nagyon sok változást indít be a babák szervezetében, többek között az agysejtek fokozatos elhalásával is járhat. Egészen mostanáig azonban nem volt erre a bajra hathatós segítség.

Egy 2009-es kutatás során viszont 300 újszülöttön végezték el a terápiás hipotermiát, melynek során egy alacsonyabb hőmérsékleten tartják a szervezetet. Ezekből az esetekből kiderült, hogy az eljárás jelentős mértékben csökkentheti az agykárosodás esélyét, mivel lelassítja a káros anyagok termelődését. Hogy mennyi ideig tart a hűtőmechanizmus előnyös hatása az azonban akkor még nem volt tisztázott.

A kutatók ezért most visszakövették azoknak a gyerekeknek az eseteitet, akik vagy a hagyományos, vagy a hipotermiás eljárásban vettek részt annak idején. Megvizsgálták a most hat-hét év körüli gyerekek intelligenciahányadosát, emlékezőtehetségét, figyelmét, illetve hogy tapasztalható-e náluk bármiféle fogyatékosságnak a jele.

A vizsgálatokból kiderült, hogy a ’hűtött’ gyerekeknek kevesebb rendellenességge volt, mint azoknak, akiket a hagyományos eljárásokkal kezeltek. 45%-uknak egyáltalán nem voltak agyi rendellenességei, míg a másik csoportból csak 28%-nak. Ami az agyi bénulást illeti, itt is az ő javukra dőlt el a mérleg nyelve, az arány 21% - 36% volt. A hűtött babák intelligenciája is magasabb volt, átlagosan 85 körül mozgott.

-A kutatás rendkívüli érdekessége, hogy húsz évvel ezelőtt azt gondoltuk, ezekért a babákért az égvilágon semmit nem lehet tenni, hogy elkerüljék az agykárosodást. –nyilatkozott az ügyben David Edwards professzor a londoni King’s College-tól.

–Most azonban bebizonyítottuk, hogy igenis lehetséges. Ez egy döntő erejű kutatás. Azóta már az egész világon alkalmazzák ezt az egyszerű és nem is költséges módszert.

-Nagyon fontos volt visszakövetni, és újra megvizsgálni azokat a gyerekeket, akik annak idején résztvettek ebben az eljárásban.

Sajnos azonban még a hűtőterápia sem tudta a túlélési arányt befolyásolni, az oxigénhiánnyal született gyerekek harmada, mintegy 30%-a nem érte meg az iskolás kort, függetlenül attól, hogy melyik eljárásban, a hipotermiás, vagy hagyományos terápiában vett-e részt.

(BBC, kép: imore.com)