Jump to content

Társas program esős délutánokra

2014. 03. 08. 11:11

Összeülni a nagy étkezőasztal köré a gyerekekkel egy jó kis társasjáték-partira remek elfoglaltság lehet esős, tavaszi délutánokra. Ezúttal három, kipróbált, jól bevált társasjátékot ajánlunk olvasóink figyelmébe.

Szuperfarmer

Ennek a társasjátéknak már a háttértörténete is lenyűgöző. Egy híres lengyel matematikus, Karol Borsuk kenyérkereset nélkül maradt az második világháború során a német megszállás alatt levő Varsóban. Ekkor alkotta meg a Szuperfarmer társasjátékot, ami egy matematikai törvényszerűségen alapul. A játék csakhamar olyan népszerű lett, hogy nem csak az ismerősök és a barátok körében terjedt el, hanem idegenek is, így törvényellenesen, „pult alól” folyt a terjesztése. Varsó 1944-es pusztulása során azonban minden játék megsemmisült, csak egyetlen egy, vidékre került példány élte túl a pusztítást csodával határos módon.

A játék modern változatának illusztrációja és grafikai terve Piotr Socha kezét dicséri.

A szabályok nem bonyolultak, hamar át lehet őket látni, így hét éves kortól bátran ajánljuk mindenkinek. A nyeréshez némi kalkuláláson kívül szerencse is szükségeltetik.

A játékot kettőtől négy főig lehet játszani, két, egy hosszabb és egy dinamikusabb változatban, attól függően, hogy mennyi időnk van (vagy mennyire szakad odakint az eső).

Carcassonne

A játék során a dél-francia Carcassonne városának erődjeit, lovagvárait, kolostorait és szántóföldjeit építhetik fel a játékosok. A nyerés érdekében nem csak a saját céljainkat érdemes szem előtt tartani, de az ellenfelek hadmozdulatait is folyamatosan figyelemmel kell kísérni. Elgondolkodtató, stratégiai játék, mely minden egyes alkalommal új formát nyer. Nehéz döntéseket kell meghozni arról, hogy vajon útonállóként, lovagként, szerzetesként vagy földművesként tudunk a legtöbb haszonra szert tenni?

A szabályok összetettek, érdemes alaposan áttanulmányoznunk őket, még az előtt, hogy játszani hívjuk a gyerekeket.

Kettőtől öt ember játszhatja, nyolc éves kortól. A mi tapasztalatunk azt mutatja, hogy egy menet körülbelül egy szűk órába tellik.

Carcassonne gyerekei

A fenti játéknak létezik egy junior kiadása is kisebb gyerekeknek, négy éves kortól. Itt a játékidő csupán húsz perc, a szabályok sem olyan bonyolultak, mint a fenti változatban. A grafikája nagyon aranyos, a feladat pedig egyszerű: a városkában lakó gyerekeknek alkonyatig össze kell terelgetnie a júliusi nemzeti ünnepség keretében szabadon eresztett báránykákat.

A Carcassonne játékokat, melyek 2000-ben láttak napvilágot, a német Klaus-Jürgen Wrede tervezte, sikerük azóta is töretlen. A BoardgameGeek weblapon található többezer játék közül eddig egyedül a Katán telepesei nevezetű társasjáték előzte meg.

(Kép: popmatters.com)