Nagyon sok függ attól, hogyan neveznek el egy ételt, ugyanis ha csak a snassz tartalmat írják le jelzők nélkül, kevesebben választják, mintha mellé írnak hangzatos minőségjelzőket. Vagyis nemcsak maga az étel finomsága hat ránk, annak kellemes illata, hanem más információk is. Még a szín is nagy hatással van ránk. Gondoljunk csak arra, hogy ha valaki utálja a spenótot, de az amúgy nagyon finom ételt zöld tányéron kínálják, lehet, hogy azonnal a zöldségre asszociál, és már nem olyan elánnal indul az evés. A háttér is kivált ízlésbeli különbségeket. Azaz különbség van az ételek fogyasztásának mennyiségében, ha fehér vagy fekete tányéron szolgálják fel. Ez derült ki abból a kísérletből is, amikor eperhabot kínáltak fehér és fekete tányéron tálalva. Akik fekete tányéron kapták a finomságot, azok kevésbé találták karakteres ízűnek a habot, mint azok, akik fehér tányérról ették ugyanazt. A fehér tányéron az eperhab sokkal élénkebb, pirosabb, mint a fekete tányéron és ízletesebbnek is ítéli meg az ember akkor is, ha semmi különbség a két étel között.
Egy másik kísérlet során ugyanazt a főzött kávét három különböző csészében kínálták a kísérleti alanyoknak. A három bögre mind átlátszó volt, annyi különbséggel, hogy két bögrén fehér, széles csík futott keresztül. A kísérletben résztvevőknek ízlelgetniük kellett a kávékat, majd számot kellett arról adniuk, hogy melyik ízlett a legjobban. Mit gondolsz? Melyik kávé ízlett sokkal jobban az alanyoknak?
Az, amelyik bögrén átfutott a fehér csík, mivel így a bögrében még feketébbnek, erősebbnek, karakteresebbnek látszott a kávé, mint az átlátszó bögrében. A válaszadók egyértelműen a fehér sávval ellátott bögréből fogyasztott kávét minősítették a legfinomabbnak. Hiszen egy kávé akkor igazán jó, ha fekete. A fehér csík kontrasztot képezett a feketekávéval, így abban sokkal erősebbnek, intenzívebbnek tűnt az amúgy ugyanolyan kávé. Könnyen becsaphatóak vagyunk, ami az ízek érzékelését illeti, hiszen hat ránk a valódi ízen kívül a találás, a színek, a hátterek, az illatok, de még az elnevezés is. Sőt még az ár is, ugyanis ugyanazt a bort egyszer kevesebb, majd jóval magasabb áron kóstoltatták meg emberekkel, és a sznob ízlelés úgy találta, hogy a drágább sokkal nemesebb, finomabb, harmonikusabb volt.
(Kép forrása: lta-stockauditing.co.uk)