Jump to content

Unod a vízivást? Ízesíts!

2024. 08. 13. 19:00

Tart a hőség és a folyadékpótlás ebben az időszakban kiemelt szerepet kap az életünkben. A legjobb szomjoltó a víz, de a legunalmasabb is?

A nyári hőség jelentős terhet ró a szervezetre. Ha pedig a hőhullám tartósan jelen van az életünkben,  különösen igaz mindez. A folyadékvesztés és a kiszáradás veszélye fokozottan érvényes lehet, ezért a megfelelő hidratáció kulcsfontosságú az egészség megőrzéséhez.

Habár a legtermészetesebb és legjobb szomjoltó és hidratáló folyadék a víz, sokan unalmasnak találják és ezért nem fogyasztanak elegendő mennyiséget. Pedig nagyon könnyű ízesíteni és feldobni annak érdekében, hogy nagyobb kedvet érezzünk fogyasztásához.

A hidratáció fontossága

A test víztartalmának fenntartása elengedhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez. A víz szerepet játszik a testhőmérséklet szabályozásában, a tápanyagok szállításában és a méregtelenítésben is. A kánikula idején fokozott verejtékezés lép fel, ami miatt nő a folyadékveszteség. Ha nem pótoljuk az kiszáradáshoz vezethet. Ezért fontos, hogy a nyári hónapokban növeljük a vízfogyasztást, és gondoskodjunk arról, hogy a hidratáció élvezetes és változatos legyen.

Ízesített víz

Unalmasnak találod a vizet? Ízesítsd és ehhez is használj természetes hozzávalókat, de kerüld a cukor használatát.

Gyümölcsök és zöldségek hozzáadásával nemcsak remekül kombinálható folyadékot kapunk, de frissíthetnek, vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat juttatnak a szervezetünkbe. A citrusfélék vízhez adásával extra frissességet élvezhetünk, a bogyós gyümölcsökkel antioxidánsokat vihetünk be, az uborka pedig igen alacsony kalóriatartalmú, így a diétát és a fogyást is segítheti.

Próbálkozhatsz a fűszernövényekkel is. A menta például remek és népszerű, a nyári forróságban pedig nagyon hatékony a hűsítésben, valamint az emésztésre is jó hatással van. Talán nem is gondolnád, de nemcsak a paradicsomos ételeket bolondíthatja meg a bazsalikom, hanem a vizet is. A különleges ízvilágú ital azonban gyulladáscsökkentő hatással is bír.

A gyógynövények régóta az ember egészségét és gyógyulását szolgálják, de a nagy melegben is jó szolgálatot tehetnek. A kamilla például nyugtató hatású és még a szorongást is csökkentheti. Ez igaz a levendulára is.

Az ízesítés során érdemes elkerülni a cukor használatát, ám a természetes édesítő, a méz alkalmazása jó lehet, mert édes ízt kölcsönös, ugyanakkor antibakteriális hatását is kifejtheti.

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)