Jump to content

Nagy segítség az internet, de az öngyógyításban félrevihet

2022. 07. 05. 19:00

Egy furcsa, addig nem tapasztalt fizikai tünet ijesztő lehet, de ma már nem kell sámánhoz fordulni azért, hogy kiűzze belőlünk az átkot, a betegséget. Jobbára orvoshoz fordulunk vagy…

Mit csinálsz akkor, hogy felfedezel valami gyanúsnak vélt jelet, amely egy ismeretlen betegségre utalhat? Ugye, hogy nem az orvosodhoz sietsz azonnal? Már csak azért is, mert nevetségessé válhatsz a semmi bajoddal, az orvos ideges lesz, hogy veled kell töltenie a drága idejét (rossz esetben ennek még hangot is ad), meg különben is: ott az internet.

A Google a jó barátunk, ami mindenre (is) tudja a választ. Talán belefutottál már abba a hibába is, hogy túl sokat tudott és nagyon félreinformált. Igaz lehet ez akkor is, ha a fennálló tünetek alapján szeretnénk beazonosítani egy betegséget. Milyen egyszerű. Csak néhány pötyögés és kattintás, a diagnózishoz nincs szükség orvosra sem.

Aztán rátalálunk arra a betegségre, amelynek tüneteit magunkon tapasztalunk és már beteggé is váltunk. Csakhogy nem feltétlenül az a kór kerít hatalmába, amelyet magunkon megállapítottunk, hanem az úgynevezett cyberhondria.

A cyberhondria egy összetett szó, méghozzá a cíber és a hipochondria összevonásából alakult ki. Sejthető, hogy a cyber az internet használatát jelenti, a hipochondria pedig a túlzott aggódást a betegségekkel szemben.

A cyberhondria azt jelenti, hogy az online térben keressünk információkat az egészségünkkel kapcsolatosan, de egyre többet szeretnénk arról tudni, és folyton hasonló témájú információkat olvasunk. Vagyis megállapítjuk, hogy mi a betegségünk és ettől rettegünk, szorongás lép fel. Az ilyenfajta öndiagnosztizálással számos háziorvos találkozhat. Az csak egy dolog, hogy magunk állapítjuk meg, hogy miben szenvedünk, csakhogy a betegségtől való szorongás kihat az egészségügyre is. A cyberhondria valójában a hipochondria modern megfelelője, amelybe az internetet, mint eszközt használjuk fel.

A cyberhondria hátterében állhat az is, hogy a kereséssel szeretnénk oldani magunkban a feszültséget. Ám mint azt már feljebb kifejtettük: a túlzott keresés, informálódás is belső feszültséget okoz. Ami biztos, hogy amikor egyre több jelet veszünk észre magunkon és egyre többet tudunk, az nemhogy oldaná a szorongást, hanem fokozza. Az még vitatott, hogy a cyberhondriás személyek esetében a hipochondria eleve jelen lenne, vagy csak az információk könnyű és azonnali elérése miatt alakul ki. Annyi bizonyos, hogy aki számára izgalmas az, hogy az orvosi információkat maga elemezze, valószínűleg gyorsabban fog az internethez folyamodni, hogy kérdéseire választ kapjon és így oldja (vagy épp fokozza) a feszültséget magában.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)