Jump to content

Depresszió az édesapák körében

2021. 11. 22. 19:00

A depresszió megjelenése nem nemhez, de még csak nem is korhoz kötött. A szülés utáni depressziót azonban csakis az édesanyáknak tulajdonítják.

A nők teste hatalmas változáson megy keresztül a terhesség során mind fizikai, mind hormonális értelenben. A legtöbb esetben ez örömteli állapot és az esetleg jelentkező kellemetlenséget is annak fényében vészeli át a kismama, hogy egészséges babát szüljön a világra. Alig várják, hogy végre megszülessen a kicsi és dédelgetnek magukban egy álmot, hogy milyen lesz az életük úgy, ha már a világra jött az, aki a pocakjukban fejlődött.

A szülés hatalmas trauma a női szervezet számára, és bár sokan várják, hogy túl legyenek rajta, de a neheze csak ezután jöhet, hiszen a test és a hormonháztartás újabb változásokat él meg. A szülés utáni lábadozás, az újszülött körüli teendők, a baba sírása, a sűrű kelés, a nyugtalan és nem pihentető éjszakák kikészíthetik a kismamát, így azon nincs is mit csodálkozni, ha az édesanya kimerül és depressziós tünetek mutatkoznak.

Kétségtelen, hogy az apákra is hat a szülés, még ha nem is a saját testükben érzik a változást, a fájdalmat, de aggódnak az anyáért, a babáért. A baba megérkezésével változik a család felépítése és nagyobb terhet ró mindez a vállukra. Ugyanakkor szembe kell nézni azzal is, hogy némileg mellőzöttek lesznek, hiszen a nő minden figyelme a babára összpontosul. Ha már van gyermek a családban, akkor a róluk való egész napos gondoskodás is apák feladatává válik, amíg az anya kórházban van a szülés idejére.

Igen ám, de ezek a változások nemcsak az édesanyára vannak kihatással, hanem az egész családra. Az apák nem élik át a szülés fájdalmát, de annak látványa, valamint az, hogy a hihetetlen fájdalomban nem tudnak párjuknak segíteni, a bizonytalanság, a kétségbeesés kihat az édesapára is. Sőt, ha a baba nem alszik, nyűgös, az anya gyakran ébred, azt is ugyanúgy megélik az apák. Valójában minden 10. férfi megéli a szülés utáni depressziót, vagyis sokkal gyakrabban jelentkező probléma, mint azt gondoljuk. Igaz, hogy nem hormonális okok húzódnak ennek hátterében, de a szülés utáni depresszió tünetei a nő és férfi esetében is hasonlóak.

Az apák esetében akkor valószínűbb, hogy jelentkezik a szülés utáni depresszió, ha a szülés után az anya is szenved ettől az állapottól. Kockázati tényező az is, ha a férfi családjában jelen van valamilyen mentális probléma. A tartós kialvatlan állapot, az otthoni megváltozott állapot melletti feszült munkahelyi légkör, a nehezedő pénzügyi helyzet, a nem tervezett családbővítés vagy a szülés traumája mind kiválthatja a férfi esetében is a szülés utáni depresszió állapotát.

A struccpolitika biztos, hogy nem segítség ebben a helyzetben. Muszáj erről beszélni, akármilyen kellemetlen is. Bátorítani és segíteni szükséges az apát. Arra kell motiválni, hogy töltsön több időt olyan dolgokkal, amelyet szívesen végez. Amint csak lehetőség van arra, a család együtt, babástól mozduljon ki sétára. Ha a probléma túlnő a családon, mindenképp szükséges szakember segítségét kérni, hogy egészséges környezetben nevelkedhessen a csöppség.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: pixabay.com)