Jump to content

Nem baj az, ha beszélsz hozzá

2021. 01. 06. 19:00

Kaptad már magadat azon, hogy rajtad kívül senki sincs a helyiségben, de te hangosan beszélsz saját magadhoz? Az meg teljesen általános, hogy beszélsz a háziállatodhoz?

Beskatulyázott szerepet tulajdonítanak annak, aki magában beszél. Az egyedül élés egyik sajátosságaként veszik tudomásul azt, ha valaki akkor is hangosan tud beszélni — akár veszekedni — úgy, hogy nincs körülötte senki. Azonban az sem ritka és nem is kell egyedül élni ahhoz, hogy beszéljünk a velünk élő állatainkhoz, sőt a növények gondozásakor is elejthetünk egy-egy méltató szót. Megdicsérhetjük az épp virágzó szobanövényünket, megkérdezhetjük cicánktól, hogy most miért néz ránk olyan hatalmas szemekkel. Akár tárgyakhoz is beszélhetünk.

A velünk élő kedvenceket családtagként kezelhetjük, így nem csoda, ha beszélünk hozzájuk. Az emberi tulajdonságokat keressük bennünk, és azt meg is találjuk általában. Ugyanígy beszélhetünk az épp kókadozó növényeinkhez. Mintha meg szeretnénk tudni tőle, hogy mi a baja, mivel tudnánk neki segíteni. Választ ugyan nem kapunk, mégis ez az extra törődés segíthet a növény kivirulásában.
Nem ritka jelenség az, hogy élettelen tárgyakat is emberi tulajdonsággal ruházunk fel, az pedig teljesen egyértelmű, hogy a kedveskedő kutyánk játékát nem tudjuk szó nélkül megállni. Ezt nevezik antropomorfizálásnak. De miért tesszük ezt?

Mind a virágokkal, mind az állatainkkal is foglalkozni szükséges. Szeretnénk nekik a jó életet biztosítani és azt, hogy jó kapcsolatot tudjunk kialakítani. Egy szobanövénnyel nem nehéz meglenni, azonban ahhoz, hogy a legszebb mivoltját mutassa nekünk még egyoldalú beszédbe is képesek vagyunk velük elegyedni.

Az ember mindig és mindenben keresi az ismerős vonásokat. Ha egy kutyában felismerni véljük akár a saját, akár egy másik személy tulajdonságait, akkor ettől a ponttól kezdve máshogy is tekintünk rá. Azért beszélhetünk az állatainkhoz, növényeinkhez, de akár élettelen tárgyakhoz is, mert így azonosulni tudunk velük.

Aki beszél kedvencéhez, a növényekhez vagy akár egy tárgyhoz is, a külvilág könnyen hóbortos és bolond személyiségnek ítéli meg a személyt. A valóságban azonban arról van szó, hogy ezek az emberek valójában magas EQ-val és IQ-val rendelkeznek.
Ha azon veszed észre magad — talán még szégyelled is —, hogy állataidhoz, növényeidhez, tárgyakhoz beszélsz, ne ijedj meg! Helyén van az eszed és az érzelmed is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)