Jump to content

A kultúra egészségvédő szerepben

2019. 11. 29. 19:00

A családi háttér, az igény, az adottságok és az anyagiak is meghatározhatják azt, hogy milyen iskolákat végez el az ember, de a kultúrára való igény mindenkor jelentkezhet.

A magas iskolázottság kultúrára való fogékonyságot és igényt feltételez, de a művészetek kapuja mindenki előtt nyitva áll. Iskolázottságtól függően kedvelhetjük a kreatív tevékenységeket, a múzeumok látogatása hozhat lázba, mint ahogy a színházi előadások, komolyzenei programokon való megjelenés és a művészeti alkotások megtekintése is lehet élvezetes. Márpedig minél nyitottabban kezeljük a kultúrával való kapcsolatunkat, minél több ilyen tevékenységben van részünk, annál jobb lehet az egészségünk.

Egy városlátogatás során megcsodált múzeum, építészeti látványosságok megcsodálása nemcsak kimozdít otthonunkból, de amíg rácsodálkozunk egy-egy alkotásra, épületre, szoborra, elolvasunk azokról leírásokat, elterelődik a figyelmünk esetleges problémáinkról. Az információkkal, a látvánnyal csak gyarapodik az ismeretünk.

A múzeumban összegyűjtött alkotások meggyönyörködtethetnek, elgondolkodtathatnak. Számos ismerettel gyarapodhatunk, amelyek megmozgatják az agyunkat, így a demenciára is jó hatással van. Ugyanezt teszi a tánc és az éneklés is. A látvány is, de ha mi magunk végezzük, az is serkenti az agyunkat.

A zene iránti rajongással eljárhatunk koncertekre, amelyek kimozdulásra csábítanak, így a társas kapcsolatokra is jó hatással van. A zene örömet okozhat, elterelheti a figyelmünket aktuális gondjainkról, enyhíti a stressz mértékét, képes kordában tartani a vércukorszintet.

Az olvasás ugyancsak kikapcsolhat, figyelmet terelhet el, miközben új tudással vértezhet fel. Nemcsak a felnőttek kulturális kikapcsolódása lehet az olvasás, de a gyerekek számára is nagyon szükséges. Amíg olvasni nem tudnak, addig a szülők által olvasott mesék jelenthetik annak lehetőségét, hogy a képzeletük szabadon szárnyalhasson, megtanulhassanak helyes viselkedési formákat és a szókincsük is gyarapszik. A meseolvasás után gyorsabban aludhatnak el a gyerkőcök és az alvásuk pihentetőbb lehet, mint mese nélkül.

A kézműves hobbi megtalálásával nemcsak szép tárgyak készülhetnek, szépülhet az otthonunk, de csökken a bennünk megbúvó feszültség, és komolyabb betegségek esetén akár kiegészítő terápiaként is fel lehet fogni.

A művészetek - mindegy, hogy látogatók, rajongók vagy alkotók vagyunk – bármelyik ága jótékony hatással van az ember szellemi és fizikai egészségére is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)