Jump to content

Jónak lenni

2019. 06. 14. 19:00

Úgy szeretnénk élni ebben a világban, hogy a megítélésünk annak megfelelő legyen, amit mi képzelünk magunkról.

Az ember eredendően jó, jónak születik, tiszta lappal. Neveltetése, saját személyiségének fejlődésével válik ilyen vagy olyan emberré. Freud volt az, aki ennek ellentét állította az ember önzőnek születik, mert ez a túlélés miatt szükséges. Vajon melyik lehet az igaz?

Megvetjük a gyilkosokat, betörőket, és rossz, gonosz embereknek véljük őket. Mivel mi hasonlót nem követünk el, így alapjában véve jó embernek gondoljuk magunkat. És valóban, legtöbbünk kerüli a rosszindulatot, az intrikát, a pletykálást. Igyekszünk embertársainkkal kedvesek lenni, segítőkésznek bizonyulni. Ha ez belülről fakadó igényünk, és életünkben ezt képviseljük, akkor valóban jó embernek minősülünk, azonban köztünk nagyon sokan csak a külvilág felé igyekeznek megmutatni ezt a bizonyos jó oldalukat. Akik így viselkednek, azt azért teszik, mert számukra az a fontos, hogy folyamatosan kapják a környezetükből a pozitív megítélést. Ez élteti őket, azonban ez nem azonos a belső jósággal, kedvességgel.

Ha jó emberek vesznek körül, akkor még a rosszak is jóvá válhatnak. De milyen is a jó ember?

A jó ember az, aki türelmes embertársaival szemben, odafigyel mások szavára, meghallgatja őket türelemmel, és ha szükséges, akkor segítséget is nyújt azoknak, akik rászorulnak arra. Az jó ember nem ítélkezik mások felett, mert jól tudja, hogy ha nem látja a teljes valóságot, a másik ember életét csak részben és felszínesen ismeri, akkor helyes ítélkezés nem is születhet. Ismeretek híján nem alkot véleményt másokról, de ez még akkor is igaz, ha tud néhány dolgot. A jó ember elfogadja, hogy mások máshogyan élnek, máshogyan gondolkodnak.

Jó embernek lenni azt is jelenti, hogy együtt tudunk érezni másokkal. A jó ember rendelkezik egy egészséges önbizalommal, mert ismeri saját magát, korlátait. A normális és reális önbizalom kiöli az emberből azt a feszültséget, amelyet a magunkba vetett hit megingása okozhat. Ezzel a meglátással, és világképpel mások segítségére lehet.

Jónak lenni azt is jelenti, hogy nehezebben viseljük az igazságtalanságot, így kiállunk az igazság érdekében még akkor is, ha így szembemegyünk másokkal. Ehhez nemcsak elhatározás, hanem némi bátorság is szükséges, mert sokan igyekeznek kerülni mindennemű konfrontációt.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)