Jump to content

Csak a változás állandó

2019. 01. 28. 19:00

Szeretted volna már megállítani az időt egy nagyon jó történés pillanatában? Olyan jó lenne, ha minden úgy maradna, de jól tudjuk, hogy minden változik körülöttünk, az idő pedig halad.

Az idő múlását érezzük magunkon, látjuk az egykor készült fotókra rátekintve, és akkor is, amikor azt vesszük észre, hogy gyerkőceink milyen nagyok, pedig meggyőződésünk, hogy még csak "most" születtek.

Érezhette már mindenki úgy, hogy a jó történések során sokkal gyorsabbnak tűnik az idő múlása. Emlékezzünk csak vissza a nyaralásra, vagy a nyárra. A néhány napos vakáció olyan villanásnyi időnek tűnt, de úgy érezzük, hogy jócskán elidőzött életünkben a szomorúság, a kétség. Tudomásul kell venni, hogy semmi sem állandó, csak a változás, ahogy a bölcsesség is tartja. Ebből kiindulva azt is tudnunk kell, hogy a rossz sem lehet állandó, amennyiben teszünk azért, hogy változzon. Mindenkinek más "orvossága" van arra, hogy kihozza magát rossz lelkiállapotából. Segíthet ebben egy vagy több személy közreműködése, a hobbival való foglalkozás, bármi. Semmi sem állandó, vagyis bele kell törődnünk abba, hogy minden változik körülöttünk, és mi magunk is.

Joanne Harris is azt mondja: "Nincs mód kitérni a változás elől. Az állandóság gondosan felépített álma csak annyit ér, mint a homokvár a tengerparton. Még a dagályig sem tart ki: szétmállasztja a nap, és reggelre jóformán nyoma sem marad."

Habár a változás gondolata ijesztő lehet, és sokkal inkább maradnánk a biztonságos megszokottban, nem mindig lehet elkerülni azt. Mások keresik mindenben az újat. A változás azonban nem mindig jelent életet megváltoztató történést. Olykor a kicsi is sokat jelenthet.

"Az átrendezésben az a jó, hogy teljesen megszokott elemekre tudunk újra rácsodálkozni. Az állandóság megnyugtató és biztonságos, de blokkolja is új dolgok születését." /Winkler Nóra/

Mark Zuckerberg gondolt egyet és létrehozta azt a közösségi oldalt, amelyet a világ használ. Nemcsak ismert lett, de gazdag is. Így nyilatkozott a változásról, változtatásról: "Egy ilyen gyorsan változó világban az egyetlen stratégia, amely biztosan bukásra van ítélve az, ha nem kockáztatunk."

Ha pedig el kell fogadni a változást, az azt jelenti, hogy ahhoz alkalmazkodnunk kell, hogy abban a lehető legjobban érezzük magunkat. Az intelligens ember tehát nem háborog és nem megy mindig mindennel szemben. Stephen Hawking azt vallotta, hogy "Intelligensnek lenni annyit jelent, hogy képesek vagyunk alkalmazkodni a változáshoz." Természetesen, amin van lehetőségünk változtatni azért, hogy számunkra jobb legyen, meg kell tenni.

Elindulni nehéz az ismeretlenbe, az újba. Mi van, ha...? Barack Obama a lehető legjobban megfogalmazta: "Ha belevágsz, kockáztatod, hogy veszítesz. Ha nem vágsz bele, már vesztettél."

Ám a változás sem feltétlenül azonnal hozza meg gyümölcsét. Nehézségekkel is találkozhatunk, de olykor csak türelmetlenek vagyunk, mert a változtatással azonnali eredményre várunk. "A változáshoz, épp úgy, mint a gyógyuláshoz, idő kell." /Veronica Roth/

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)