Jump to content

Mire jut időd egy nap? Te döntöd el!

2018. 08. 08. 19:00

Rohanó világban élünk, és csak ritkán tudunk leengedni, lelassulni. Egy 24 órába annyi mindent kellene belepréselni, hogy az szinte teljesíthetetlennek tűnik. Hogyan férne bele egy napba minél több teendő? Erre keressük a választ.

 

Egy nap huszonnégy órája nem elég arra, hogy a betervezett feladatainkat maradéktalanul ellássuk, ugye mennyire általános ez a probléma? Vannak napok és időszakok, amikor mintha megsokszorozódnának a teendőink. Ha pedig nem érünk a dolgunk végére egy nap, akkor azt jelenti, hogy másnap vagy később kell azt bepótolni. Szorítanak a határidők. Másoknak sincs kevesebb dolga, mégis úgy tűnik, mintha sokkal olajozottabban működne az életük. Hogyan tudnánk egy nap minden betervezett feladatot megvalósítani?

Először is azt kell értelmezni és tisztázni magunkban, hogy esetünkben mit jelent a minden. A legtöbbünk értelmezése alapján a minden azt jelenti, hogy a munkában való maradéktalan teljesítés mellett még jusson idő a gyerekekre, a családra, a kertre, a háztartásra, a hobbira, saját álok megvalósítására és még lehetne sorolni. Így van ezzel mindenki, aki időhiánnyal küzd, bezzeg a teendők sora mintha nem akarna fogyni, csak gyarapodni.

Azzal azért tisztában kell lennünk, hogy azok a feladatok, amelyeket beletervezünk egy-egy napunkba, nagyrészt tőlünk függnek. Vannak megszabott feladataink, amelyeket határidőre kell telesítenünk, és olyanok is, amelyeket szeretnénk már magunk mögött tudni, de időbeli korlátozáshoz nincsenek kötve. Tehát megkülönböztetünk olyan feladatokat, amelyeket muszáj megoldanunk, mások pedig csak, ha beleférnek egy napba. Így több olyan is van, amelyet félre lehet/tudunk/kell raknunk és akár napokig, hetekig, vagy akár évekig tologatunk magunk előtt. Aztán látunk a környezetünkben olyan zsírozottan működő embereket, akik élete mintha nem 24 órából állna. Látszólag mindenük rendben van. Ekkor jön az elhatározás, hogy új módszert vezessünk be az elvégzendő feladatok területén. Videók, okos emberek tanácsait követve igyekszünk átrendezni az életünket, hogy hatékonyabbá váljunk. Van, hogy beválik, és van, hogy a világon semmi sem változik a teendőink elvégzésének hatékonyságában, akkor sem, ha pontról pontra követjük az utasításokat. Talán nem is bennünk van a hiba?

Nincs hiba bennünk, hacsak azt nem tekintjük annak, hogy egy napra túl sokat tervezünk be. Az elvégzendő feladataink megvalósítására sosem 24 órával kell számolni, mert hol van az alvásra szánt idő? Márpedig ahhoz, hogy hatékonyak legyünk minden téren, szükséges a pihentető alvás. Ugyanígy időt kell szánni étkezéseinkre, így aztán persze, hogy nem megvalósítható minden, ha túl sokat tervezünk egy napra. Az alvás megvonása, a nem evés nem megoldás, főleg nem a legjobb megoldás. Ha pedig az alvásra, evésre, családra szánt időből nem engedhetünk, akkor nem marad más, mint a teendőinket kell átszervezni, jobban szétosztani, rendszerezni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: juangreatleap.com, pinterest.com, gfycat.com)