Jump to content

Jégvarázs utáni áradat

2020. 01. 20. 19:00

A természet tele van csodákkal, csak észre kell vennünk. A közvetlen közelünkben is annyi szépség lehet, de az idegen tájra sokkal inkább rá tudunk csodálkozni.

Mindegy, hogy tengerpart, síkvidék vagy hegység, a látvány lenyűgöző lehet. Még akkor is, ha bejárt terepről van szó, és sokadjára hódít meg csodáival a környék, vagy az újdonság erejével hat ránk.

Az osztrák hegyvidék vonzza a túrázókat, a síelőket, az átutazók is megállnak csak azért, hogy begyűjtsék azt a vizuális élményt, amelyet a hegyek, a természet adhat.

Még az animációs filmekben is érzékeltetik a természet csodálatos varázsát. A Jégvarázs és a Jégvarázs 2. Disney produkciót is az osztrák természeti szépség ihlette meg. A kedves történet ugyanis egy osztrák falu animált változatában játszódik. A Hallstatt nevű település egy csendes, ezer fő alatti népsűrűségű falu a hegyek ölelésében. Arendelle tehát Hallstatt grafikai mása, amelyet a film készítői tudatosan hoztak létre, de talán azt ők sem sejtették, hogy ennek milyen vonzata lesz. Sőt, az sem teljesen biztos, hogy a Jégvarázs készítői tényleg Hallstattot másolták le Arendelle képében.

Teljesen mindegy, hogyan volt, a csendes osztrák falu egyre kedveltebb a turisták körében, amióta tudják, hogy a Jégvarázst erről a településről mintázták. Jóval kevesebben lehetnek azok, akik azt tudják, hogy ugyanez a kis falu a világörökség részét képezi 1997 óta. Sóbányája a világon az egyik legrégebbi.

2009 óta -vagyis amióta megjelent a Jégvarázs című animációs film – azonban a csend és a nyugalom kevésbé jellemző a falura, az ottélők bánatára. Azóta ugyanis, hogy megjelent a Jégvarázs, turisták milliója keresi fel a festői szépségű helyet. Az osztrák falu idegenforgalmát mindenképp megnöveli az ott megforduló, napi szinten akár tízezres létszámú látogatóhad, azonban oda a meghittség és a nyugalom is.

Tény, hogy Halstatt csodás természeti adottságokkal rendelkezik, és történelmi múltja sem elhanyagolható, azonban ez már az a tömeg, amely a helyi lakosok számára egyáltalán nem kívánatos. Még akkor sem, ha a turistáktól származó bevételt számos hasznos, a települést fejlesztheti, a helyiek életét megkönnyítheti.

A 2009-ig nyugalmas kis faluból egy nyüzsgő turistalátványosság vált, amelyet most csitítani szeretne a település vezetése. Szeretnék visszaszorítani a látogatók számát, mert megterhelő mind a környezet, mind az ott élők számára.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)