Jump to content

Talpunk alatt a múlt

2019. 11. 19. 19:00

A múlt bennünk van és a múzeumok is rejthetnek értékes kincseket jelenkori életünk előtti időszakokból, de még több kincs húzódik a föld alatt.

A világ és a saját népünk történetéről ma már sokat tudunk. A történelemkönyvekben tanultak mellett még ma is számos olyan újdonság kerülhet elő. Az újabb technikai vívmányokon kívül az emberi terjeszkedés is segíti a régészeket, a szakembereket. Egy-egy épület építése előtt, az alapozás során történő ásásnak köszönhetően olyan mélységig juthatnak el, ahol értékes leleteket találnak valamilyen korábbi korszakból.

Az utak építése is magával vonzhat olyan leletek feltárását, amely talán az útépítésre is hatással lehet, mert időben késleltetheti a munkálatokat, azonban az adott nép, kultúra és akár az egész történelem számára fontos leletekre bukkanhatnak.

Magyarország keleti részén készülőben van az M44-es autópálya. A munkálatok során, Tiszaug környékén olyanra bukkantak építkezés során, amelyre nem számítottak. A régészek feltáró munkájának köszönhetően kiderült, hogy olyan Krisztus utáni 5. századi temetkezési helyet találtak, amely az utóbbi időben a legnagyobb számú gepida temető. Ez a lelet együttes a Kárpát-medencében igencsak nagy jelentőséggel bír, mert ilyen nagy jelentőségű kincset már legalább ötven éve nem találtak a környéken.

Közel kétszáz sírt találtak, amelyek legtöbbje érintetlenül maradtak, és csak néhány sír esetében találtak fosztogatásra utaló nyomokat, amelyek keletkezése valószínűleg még a temetés után következhetett be.

A fakoporsós temető vélhetően a gepidáktól maradt ránk. Azért ilyen épségben, mert a Kecskemét környéki terület adottságai ebben segítették a temető épségét. Az agyagos talaj ugyanis kiszáradása után kemény, betonszerűvé állt össze, így természetes védelmet biztosított az ott nyugvó gepidáknak. A fakoporsós temetés így is látszik, amelyeket rönkfa belsejéből készítettek el az elhunytaknak, a két végüket pedig lezárták. Gepida szokás szerint, teljes ruházattal és fontosabb használati tárgyak kíséretében temették el az elhunytakat, a nők esetében egyáltalán nem ritka az ékszerek viselése. A harcosokat természetesen harci öltözékben és díszben helyezték végső nyugalomra, így számos értékes tárgyi lelet is előkerült a Kr. e. 5-6 századból.

A régészeti lelet különösen fontos, hiszen a gepidák életéről nagyon keveset tudni. Annyi ismert, hogy a gepida királyság egyik helyszíne volt a Tiszaug környéke. A harcos nép Lengyelország felől érkezett erre a területre, ahonnan ki is űzték a hunokat.

A gazdag leletanyag tárgyait Szolnokon fogják kiállítani 2020 őszén.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com (A képek csak illusztrációk)