Jump to content

Múzeumok, amelyekről talán nem is tudtál – 2. rész

2019. 08. 23. 19:00

Mire emlékszel gyermekkorod osztálykirándulásaiból? A sok élmény, az utazás mellett kötelező eleme volt egy-egy ilyen közös túrázásnak a múzeumlátogatás. Talán nem épp a legkedveltebb úti célunk volt akkor, de a következő múzeumok talán többek érdeklődését felkorbácsolhatja.

A múzeumok csendes kulturális intézmények, amelyek értékeket közvetítenek a látogatók felé. Az érték azonban olykor meghökkentő. Témáját tekintve is elképesztő az a prágai múzeum, amely a középkorban gyakran használatos kínzóeszközökkel ismerteti meg az odalátogatókat.

Az eszközök mellé részletes használati útmutató is található, hogy még pontosabban el tudjuk képzelni azt, milyen lehetett akkoriban élni.

Az erős idegzet mellé erős gyomor szükséges a Japánban, azaz Tokióban található parazita múzeum megtekintéséhez. Kitalálható, hogy mindenféle élősködőt gyűjtöttek egy helyre, amely valóban próbára teszi a legerősebb gyomrúakat is.

A halál az élet része, de a halottakat tisztességgel el kell temetni. A temetkezési szokások lehetnek mások kultúránként, de Amerikában igyekeznek a temetkezési ágazat szokásait, hagyományait továbbadni, ezért is hozták létre a Temetkezési múzeumot. A halott emberi test balzsamozási technikáján túl számos koporsó, halottaskocsi megcsodálható. Sőt a múzeumban még a temetkezés fortélyait iskolapadba beülve is el lehet sajátítani.

A halál mindig foglalkoztatta az embert, de a születés, az élet és a gyógyítás is. A holtak teste pedig mindig lehetőséget adott arra, hogy jobban megértsük azt, hogyan épül fel az emberi test, mi a funkciója egy-egy szervnek. A halottak tartósítása, testük oktatási célra való felhasználása lehetőséget ad arra az utókornak is, hogy rádöbbenjünk igazi valóságunkra. A szegedi Anatómiai Múzeumban olyan paraffinnal konzervált emberi test gyűjtemény van, amelynek megtekintése csakis erős idegzetűek számára javasolt.

Tereljük a vizet kicsit szelídebb múzeumok felé, és még maradjunk az országunkban kicsit. A keszthelyi Marcipán Múzeum az előbbiek után szinte könnyed témának tűnő. A múzeumban tucatnyi vitrinben felsorakoztatott marcipánból készült alkotásokat mutat be. A legtöbbje a múzeum melletti cukrászdában készítette a tulajdonos.

A legtöbb múzeumba turistaként látogatunk el, vagyis utcai ruhában lépünk be és majd ki is. Egy-egy helyen előírás lehet, a lábbelire való védőzacskó felhúzása, de a Mexikóban található múzeum a világon egyedülálló. Ebben az esetben ugyanis a víz alá kell süllyednünk ahhoz, hogy Cancunban megcsodálhassuk a 8 méterrel a víz alatt sorakozó szobrokat. Az alkotások idővel a természet részévé válnak, mert belepi a víz alatti növényzet, de addig is részesei lehetünk egy különleges atlantiszi élménynek.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)