Jump to content

Köztünk járó istenek vagy óriások

2018. 09. 09. 19:00

A múlt annyi írásos és tárgyi emléket tartogat még a ma élők számára, amelyek mindig újabb mozaikdarabbal szolgálnak a nagy kirakós játékunkban. Még annyi mindenre nem tudjuk a választ, mint ahogy az óriás lábnyomra sem.

Kutatók áldozatos munkájának és véletlenek köszönhetően közelebb kerülhet az emberiség a múlt feltáráshoz, de még mindig annyi megválaszolatlan kérdés van. Sok esetben csak feltételezések születnek arról, hogy a nagy, több ezer éve álló építményeket, hogyan készítették, kik és hogyan éltek. A legbeszédesebbek a ránk maradt építmények, tárgyi emlékek és írások. A modern technika segít az írás megfejtésében, az épületek rekonstrukciójában, így egyre pontosabban lehet tudni milyen volt akkoriban az élet azon a vidéken.

A mesékben sokszor feltűnő óriások talán egykor valós élőlények lehettek és ezen a földön jártak? Talán nemcsak mesebeli lények voltak, hanem létezők? Az interneten már többször feltűnt olyan videó, cikk, amelyek az óriások létezéséről szóltak, de a Szír templom is arra utal, mintha egykor valóban óriások is léteztek volna. Aleppotól északnyugatra létezik egy kicsi falu. Az amúgy jelentéktelenebb kis falu mégis a régészek, kutatók kedvelt helyévé vált, mert az Ain Dara templom építményei, szobrai, lábnyoma tele van misztikummal, megválaszolatlan kérdésekkel. Először 1955-ben kezdtek el a hellyel foglalkozni tudományos értelemben is, akkor figyeltek fel a helyre. Az ősi, felfedezetlen kultúra maradványait aztán egyre több régész vizsgálta.
A Bibliában is említett Salamon temploma és az Ain Dara templom között hasonlóságot véltek felfedezni, ezért voltak, akik meggyőződtek arról, hogy a kettő egy és ugyanaz. Azóta már bebizonyosodott, hogy téves feltevés volt.

Az Ain Dara templom ettől függetlenül kétségtelenül misztikus, hiszen a két épület magas talapzaton áll, körbevéve bazaltból kifaragott lényekkel, amelyek között oroszlánok, szfinxek és nagy karommal megáldott lények is vannak. Ez utóbbiaknak már csak a karma maradt meg. Hatalmas lépcsősoron lehet feljutni a templom csarnokába. Amitől még különlegesebbé válik ez a templom az, hogy az építmény bejárata előtt egy hatalmas lábnyom van a kőbe faragva. Felvetődik bennünk a kérdés, hogy akkoriban ekkora volt a lábméret? Ezen a vidéken óriások éltek? Vagy inkább arra utalna, hogy isten nyomdokaiba lép az, aki a szent falak közé beteszi a lábát?

Az óriási lábnyom nagyjából egy méter hosszú, amely egy körülbelül húsz méteres emberhez tartozhatott volna. Gigantikusra nőtt emberek nem éltek a Földön még az ősidőkben sem, így a lábnyomok eredetére egésze más indokot kell kitalálnunk, azonban még így is számos titokzatosságot rejt ez a hely. Habár nem tudják pontosan, hogy kik és milyen célból vésték a kőbe a hatalmas lábnyomot, de az eddigi ismeretek szerint a vaskor elején tették, és a hettiták bővíthették a templomot, annak környékét.

Talán a ránk maradt lábnyom arra utal, hogy az istenek mégiscsak köztünk járnak, és tiszteletükre építették a templomot. Számos kérdésre nem tudjuk a választ, ettől csak még különlegesebb hely Ain Dara temploma.

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: https://flic.kr/p/9ifkZq, https://flic.kr/p/7eopLM | videó: https://www.youtube.com/watch?v=bbQxHvBdwcc)