Jump to content

Szabályozott internet. Nem szabad mindent és nem is mindenkinek

2018. 01. 01. 19:00

Az okostelefon és más eszköz, amely az internetezésre alkalmas, mindennapos az emberiség életében. Vagyis így gondolnánk, mert ha hazánkban bárki számára elérhető a világháló, akkor azt gondolnánk, hogy ez máshol is így van.

Az országunkban a szolgáltatótól kiválasztott internet előfizetés milyensége szabályozhatja az internethasználatot. A mai szülők nevelési tevékenysége már kihat arra is, hogy meghatározzák gyermekeik számára időben és tartalomban is a honlapok látogatását. A gyerekek életébe már beletartozik az internetezés. Tanulmányaikhoz, szórakozásaikhoz, kapcsolattartásukhoz is használatba veszik. Mi is lenne velük internet nélkül? No, de nemcsak a gyerekek érzik így. Persze, mi felnőttek már kicsit másképp gondolkodunk, és ha látjuk is számos előnyét az internetnek, a gyorsaságnak, a hírek, információk gyors terjedésének, akkor is érezhetjük úgy, hogy legalább néhány napra eldobnánk a telefont. Ne lásson, ne halljon és ne érjen utol senki se. Panaszkodhatunk erre, de tőlünk függ, hogy mennyi időt töltünk internetezéssel, és milyen más szórakozást, programot tudunk keresni, amelyhez nem kell se telefon, se számítógép, se pedig internet. Mégis, ha nem lenne internet, bizony sokkal nehezebb lenne az életünk. Hiszen már annyira hozzászoktunk a kényelemhez, amelyben a világháló is segít. Akkor vennénk ezt igazán észre, ha nem hívhatnánk segítségül. Tőlünk függ tehát, hogy mennyire tesszük magunkat függővé. A világban azonban vannak országok, ahol alapból korlátozzák az internetelérést.

Olykor a hátunk közepére kívánjuk, szeretnénk elérhetetlenek és információktól mentesen élni. Csak egy gombnyomás, és megtehetjük. Burma azonban az a hely, ahol a hatóságok ellenőrzik a lakosság világháló használatát. Amennyiben a kormánnyal ellentétes nézetű oldalra téved valaki, azt blokkolják. Ugyanez történik az emberi jogok megsértését célzó oldalakkal. Szűrik az elektronikus levelezést is. Belegondoltál, hogy milyen lenne, ha magánlevelezésedbe a hatóság emberei belelátnának?

Kubában is erősen korlátozva van az internethasználat. Ez azt jelenti, hogy csak bizonyos, a kormány által is engedett helyeken lehet szörfözni az interneten. Azt is figyelik, ellenőrzik, hogy milyen oldalakon bóklásznak. A nemkívánatos tartalom leleplezésekor blokkolják az adott IP-címet.

Sok blogger szórakoztatja az internet közösségét, ám Iránban regisztráltatniuk kell magukat a megfelelő minisztériumban.

Szaúd-Arábiában letiltottak minden olyan oldalt, amely a hitükkel nem megegyező. Ez körülbelül négyszázezer weblap elérhetetlenségét eredményezi.

Az észak-koreai népesség csupán néhány százaléka jogosult arra, hogy böngészhessen a világhálón. Kínában is nagyon korlátok közé szorítják az internetezést. Szűrik és blokkolják a nem megfelelő oldalakat. Ha valamilyen nem illendő oldalra téved valaki, azt automatikusan egy másik, elfogadott oldalra irányítják át, vagy pedig a tartalmat törlik az adott oldalról.

Ugye, hogy milyen jó nekünk itt a kis hazánkban?! Egyedül csak tőlünk függ, hogy szabadidőnkben mennyit szörfölünk az interneten.

(Forrás: marmalade.hu | komando.com, digitaltrends.com, flickr.com/képek)