Jump to content

Az Aggteleki-karszt

2015. 12. 17. 16:00

Magyarországon tett kirándulásaink során gyakran fedezzük fel természeti, történelmi, kulturális értékeinket. Ezeknek a legnagyobb része a föld felszíne felett van, pedig kincset rejteget a föld mélye is.

Ismerjük létezését, talán már a legtöbben fel is fedezték egy nyaralás során az Aggteleki-karsztot. Az egyedi látványosságot biztosító Aggteleki cseppkőbarlang átnyúlik Szlovákia területére is. Földalatti folyókanyarulatok, aknák, hatalmas méretű cseppkövek, ásványok, egyedi élővilág tárulhat a szemünk elé, pedig a nagy része a látogatók elől elzárt. Ez a barlangrendszer már húsz éve van azon a listán, amely a világörökségeket tartalmazza, mégsem bír akkora elismeréssel, látogatottsággal, mint más látványosságok. Ez azért van, mert mindkét ország peremén helyezkedik el a barlangrendszer, nem központi területen. Ez az eldugott vidék sem kedvez annak, hogy annyian kíváncsiak legyenek rá, ráadásul csak töredékét lehet megtekinteni.

Mivel hazánkon kívül Szlovákia is otthont ad ennek a természeti kincsnek, így az UNESCO-világörökség címére is együtt terjesztette be a két ország kérelmét. Az Aggteleki-karsztról érdemes tudni, hogy Magyarország első olyan barlangrendszere, amelyet tudományos megalapozottsággal kutattak fel, és ez a feltárás Jakucs László vizsgálataihoz fűződik. A barlangunk nem azért vált a világörökség részévé, mert különleges és szép, hanem olyan egymástól független rendszereket, formakincseket, különböző fejlődéssel kialakult barlangi világot mutat, amely egyedülálló. Mindennek nagy része szinte ember által érintetlen. A karsztrendszer értékét csak növeli, hogy mind magyar, mind pedig szlovák részről olyan területen helyezkedik el, amelynek természeti védelme biztosított. Kevesen tudják, hogy a két barlangrendszer több mint 1300 barlangja már ember által is ismert. Ebből közel háromszáz hazánkban található meg, és szinte minden formátumot felsorakoztat az Aggteleki-karszt. Azaz olyan változatosságot mutat a barlangrendszerünk, amely a karsztosodás legkiemelkedőbbek egyike, természetesen a szlovák karszttal együttvéve a világ legkomplexebb ilyen egysége. Kialakulásához nagyon sok időre volt szükség, a karsztfejlődés során, a különböző fázisokban alakultak ki az egyes barlangok, amely között a szűk járat és a hatalmas nagyságú barlangok ugyanúgy megtalálhatók. Ráadásul nem csak vízszintesen alakultak ki járatok és barlangok, hanem függőlegesen is, valamint a földmozgásnak köszönhetően egymás fölötti szintek alakultak ki, akár öt is. Aktív vízszállító barlang is létezik, némelyik egész évben, míg mások csak időszakosan biztosítják a vízellátást.

Az, hogy hogyan fejlődik ki egy barlang, meghatározza a benne lévő ásványokat is. Már említettük, hogy az Aggteleki- és a Szlovák karszt barlangjai igen nagy változatosságot mutatnak, így a bennük kiváló ásványok is rendkívül sokféleséget tárnak elénk.

(Kép forrása: enfo.agt.bme.hu)