Jump to content

Virágzik a geochacing

2014. 09. 09. 12:56

Az egyik legjobb őszi szabadidős tevékenység a geochacing, azaz a kirándulással egybekötött kincseresés árkon-borkon keresztül. Talán még temetőben is rábukkanhatunk egy ládikóra.

„Ne vigyél el semmit, csak a fotóidat, ne hagyj ott semmit, csak a lábnyomodat, ne ölj meg semmit, csak az idődet!” – ez a mottója a 2000-ben, Amerikából indult játéknak. Persze előtte is létezett a kincsvadászat, de ez az ezredfordulón GPS-eszközzel megtuningolt válfaja a játéknak, ahol a földrajzi koordináták az elektromos kütyübe vannak bekódolva. Sőt, ma már az okostelefonokra letölthető applikációkkal még egyszerűbb minden, már be sem kell menni kikölcsönözni a GPS-t.

Magyarországon 2001. június 24-én helyezték el az első geoládát Egerben. Azóta majdnem 4000 célpontot létesítettek az ambíciózus kirándulók. A ládába tilos illegális szereket, romlandó élelmiszert vagy veszélyes tárgyat helyezni, de így is lehet találkozni lejárt szavatosságú csokival, gumi óvszerrel, tavalyi Sziget-bérlettel, vagy éjszakai fogszabályozóval. Volt, aki működő mobiltelefont talált a ládában. Sok helyen gyerekeknek való apróságokat tesznek bele, plüssállatkákat, hajcsatokat, Kinder-figurát. Egy a lényeg: ha valamit haza akar vinni az ember, helyette bele kell helyezni valamit a dobozkába. Egyet ki, egyet be. Persze a nagy keresgélésben, fák tövében, sziklák alján, tó közepén, hegycsúcson, vagy híd alatt, senki ne gondoljon kézzel faragott, többszáz éves ládikókra, ezek leginkább műanyag, a rossz időjárásnak is ellenálló mikrós dobozok szoktak lenni.

A geochaching sokoldalú: lehet nagyszerű családi program kis- és nagy gyerekekkel, baráti társaságoknak jó kis kirándulás, vagy csapatépítő program céges napokon. Ma már egyébként események is épülnek rá, legközelebb a 28. Geochaching Fesztivált és Versenyt rendezik meg szeptember 13-án Ásotthalmon, két nappal ezelőtt pedig elstartolt az a geochacing túra, amely az El Camino mentén keresi az elrejtett ládákat. Tehát ha eleged van az átlagos programokból, vagy a tömeggel teli plázákból, menekülj a természetbe, ahol bármikor keresésnek indulhatsz a szabad ég alatt!

(fotó: unboxedthoughhts.com)