Jump to content

Kézműves sörök fesztiválja

2014. 06. 06. 12:03

Egyre trendibb a kézműves sör, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy 7. alkalommal rendezik meg a hétvégén a Főzdefesztet. Idén azonban fesztiválfúziónak lehetünk szem- és szájtanúi, hiszen csatlakozott hozzá a Street Food Show!

Reneszánszát, ha nem forradalmát éli a magyar kézműves sörgyártás. Úgy tűnik, hazánkban nem csak a pálinka- és borkészítéshez értenek a szakavatott kezek és ízlelőbimbók, a nagy felívelés megy a sörök terén is.

A rendezők szerint egyébként pofonegyszerű dolog történt: a kétféle gasztrofesztivál végre egymásra talált, még pedig úgy, mint két puzzledarab! A június 7-9. között, a Műegyetem Rakparton zajló ingyenes esemény valóban annak köszönhető, hogy a 30 kézműves sörfőzde a maga 90-féle sörével kinőtte a Mikszáth Kálmán teret, míg az utcai kosztosoknak is szűk lett a Hold utcai csarnok. Hiszen idén már 38 sörfőzde és 21 ételstand vonul fel a szabad ég alatt a Duna-parton. Így idén új helyszínen várják a szomjas és éhes közönséget. A szervezők ismét érdekességeket ígérnek.

Csak ízelítőül: a Hopfanatic nem csak új bodzás, hanem Magyarország legerősebb sörével, a Tsounami nevű bourbon wiszkis hordóban érlelt 15,2 %-os kávés imperial stouttal is jelen lesz. Az Élesztő Sörműhely viszont a fesztivál leggyengébb, 3,2 %-os gyömbérsörével rukkol elő. A Hedon Sörfőzde többek között amarillós lágersörrel, a tapolcai Stari grapefruittal házasított szűretlen búzasörrel jön. De lesz a rakparton kiwis, gesztenyés, rasta, apátsági vagy japán búzasör, felsorolni is nehéz, milyen főzetek közül lesz nehéz a választás. A sörök számtalan variációjú ízesítése egyébként a nőket is „megfőzte”, jóval többen fogyasztanak sört, mióta nem csak az eddig ismert Borsodi, Dréher vagy Arany Ászok közül lehet választani.

S hogy mit lehet leöblíteni a számtalan kézzel készített folyékony komlóval? Például Buffaló csirkeszárnyakat, grillezett csodákat, tapasokat, lángost, roston sült kolbászokat, pastákat, fagylaltot és még ki tudja mi mindent. Külön színfolt lesz a 9 food-truck, a járművekből árusító konyhák, a legdivatosabb új vendéglátási irányzat képviselői.

(fotó: cnn.com)