Jump to content

Lakj zöld szállodában!

2014. 04. 04. 14:25

Úgy tűnik, felsőbb fokozatba kapcsolt hazánkban is a környezettudatos idegenforgalom, hiszen egyre szaporodik a zöld szállodák száma. De mitől zöld egy szálloda? Attól, hogy óvja a Földet.

Egyáltalán nem véletlen, hogy a harmadik évezred idegenforgalmi jelszava az ökológia. Hiszen tény, egyre emelkedik az ökotudatos turisták száma, tehát akiknek még a nyaralás alatt is fontos, hogy védjék a természetet. Ezért sokan közülük célzottan zöld szállást választanak. Ők azok, akik már nem akarnak mértéktelenül túlfogyasztani, és luxus módon mindenből többet használni útjaik során, sőt. Ezért lassan a magyar szállodákban sem lep meg senkit, ha arra kérik vendégeiket, hogy lehetőség szerint ne kérjék minden nap törölközőik cseréjét, gyűjtsék szelektíven a szemetet, kilépés előtt áramtalanítsák a szobájukat, ne folyó vízzel mossák a fogukat, hogy a fürdőszoba sampon, szappan, tusfürdő hármasát a csomagolóanyagok csökkentése érdekében egységes folyékony szappanra cserélték, és ne csodálkozzanak, ha csak három nap után húznak új ágyneműt. Nem csak hogy nem csodálkoznak, be is tartják a kéréseket.

Szerencsére már nem csak a nagyvilágban, hanem Magyarországon is választhatunk ökoszállodát, ugyanis jelenleg több, mint ötven hotel viseli a Zöld szálloda címet, amelyet a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetség ítél oda. (És ennél persze jóval több olyan natúr szálláshely szerte az országban). A cím kiérdemléséhez egész kötetnyi EU-konform szabványrendszernek kell eleget tenni, hogy egy szálloda ezt a kitüntetést elnyerje. Néhány teljesítendő kritérium a sok közül: parkosítás, öntözés, környezetkímélő növényvédő és tisztítószerek használata, szelektív hulladékgyűjtés, takarékos vízfelhasználás, korszerű szennyvíztisztítás. A hoteleknek fel kell kutatniuk a legkorszerűbb eszközök, kellékek, anyagok magyarországi kínálatát, és azokat kell alkalmazniuk. A minősítések 2013-tól az eddig kettő helyett három évre szólnak, és évről-évre magasabb követelményeket kell teljesíteni. A legutóbbi pályázatoknak már tartalmazniuk kellett a szénlábnyom, azaz a szállodai működés környezetre gyakorolt hatásának kiszámítását is.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége által kiosztott és 2014. december 31-ig használható Zöld szálloda–cím boldog tulajdonosai:

Courtyard by Marriott Budapest City Center, Globall Football Park és Sporthotel Telki, Hunguest Hotel Flóra, Hunguest Hotel Forrás, Hunguest Grandhotel Galya, Hunguest Hotel Palota, Hunguest Hotel Pelion, Opera Garden Hotel Budapest, Park Inn by Radisson Sárvár, Radisson Blu Béke Hotel, Solaris Resort Egerszalók, Thermal Hotel Visegrád.

(fotó: greenhotelier.org)