Jump to content

Fordul a kocka: nem ugyanabba az irodába térünk vissza, ahonnan eljöttünk

2020. 06. 18. 17:50

A járvány miatt hetekig otthonról történő munkavégzés után most újra változásokkal kell szembenéznie a cégeknek. Nemcsak a kötelező biztonsági intézkedésekhez kell azonban igazodni, de a kollégák közötti kapcsolat, a főnök-beosztott viszony és az otthoni munkához való hozzáállás is megváltozott – hívta fel a figyelmet a K&H.

A következő hetekben fordul a kocka, hiszen azok a dolgozók, akik eddig otthonról végezték el feladataikat, fokozatosan visszatérnek a munkahelyeikre. „A visszatéréskor elsősorban a biztonsági intézkedésekre koncentrálnak a cégek, ugyanakkor a kényszerhelyzet alatt megerősödött munkakapcsolatokra a jövőben is érdemes tudatosan odafigyelni. A karantén ideje alatt a munkatársak emberileg sokkal jobban megismerték egymást , ezért a jövőben bátrabban kérnek segítséget a másiktól, és könnyebben együttműködnek. A vezetők is új oldalukat mutathatták meg, hiszen a szakmai útmutatás mellett mentális támogatásra is szükség volt. A home office pedig bizonyította létjogosultságát, így, ha a jövőben is erre lesz szükség, sokkal egyszerűbben és rugalmasabban alkalmazkodik hozzá mindenki” – mondta el Végh József, a K&H HR igazgatója.

Nemcsak a saját biztonságunk, mások egészsége is a tét

Attól, hogy visszatérünk az irodába, a vírushelyzetnek még nincs vége. Nemcsak a saját, hanem kollégák egészségéért is felelősek vagyunk, ezért  másképp kell használni az irodát, mint eddig. Legyen szó akár a maszk folyamatos viseléséről, kizárólag a saját eszközeink használatáról, legalább egy asztalnyi távolságtartásról, folyamatos kézfertőtlenítésről vagy előre beosztott ebédszünetekről, ahhoz, hogy a munkahelyi közösséget is óvjuk, ezeknek a szabályoknak a betartása, ahogyan otthon, mostantól már az irodában is  legyen egyértelmű.

Mindenki ember

A vírusjárvány alatt átélt nehézségek megmutatták a vezetők és a dolgozók emberi oldalát is. A munkaadók rákényszerültek arra, hogy nagyobb önállóságot nyújtsanak munkatársaiknak a feladataik elvégzése során, így azok felé a kollégák felé, akik a home office ideje alatt is jól teljesítettek, a bizalmuk is megnőtt. A dolgozók emiatt könnyebben kérnek egymástól és a vezetőiktől is tanácsot, miközben többször és szívesebben segítenek a másiknak, legyen szó a feladatok hatékonyabb megoldásáról vagy közös ötletelésekről. Azokat az emberibb és összetartóbb kapcsolatokat, amiket az online megbeszélések és a céges kihívások megoldása során kialakítottunk, az újrakezdéskor se engedjük elveszni.

A home office többé nem kényszer, hanem lehetőség

Azáltal, hogy a kollégák a nehéz időszakban is képesek voltak jól teljesíteni, radikálisan megváltozhat a munkaadók hozzáállása az otthoni munkavégzéshez. Azoknak a vállalati vezetőknek, akik eddig kételkedtek a home office eredményességében, a vírusjárvány valódi tanulópénz volt. A munkavállalók ugyanis bizonyították, hogy otthon is helyt tudnak állni és akár jobban is fókuszálnak a feladatokra. A távoli munkavégzésre ezért innentől egy olyan lehetőséget jelenthet, aminek érdemes tudatosan megteremteni a feltételeit: a kényelmes munkakörnyezetet, a rugalmas munkabeosztást, valamint a biztonságos technikai hátteret.

(Forrás: marmalade.co.hu;K&H | Kép: pixabay.com)