Sokunknak vannak meghatározóan rossz élményei a kelkáposztával kapcsolatban. Évtizedekkel ezelőtt a közétkeztetésben előszeretettel készítették a karakterisztikusan ehetetlen ízvilágú főzeléket. Ami már külsőleg is tükrözte a benne rejlő lehetőségeket. Belátható, hogy ilyen kezdés után elég nehéz bárkivel is megszerettetni a fodros levelű növényt. De azért vannak csodák, megesik, hogy az ember felnőtt fejjel mégiscsak belekóstol egy főzelékbe, és leomlanak a falak. Pláne akkor, ha közben még az is kiderül, hogy a kelkáposzta értékes főzeléknövény a benne található vitaminok miatt.
Miért együnk kelkáposztát?
Kalcium tartalma miatt ideális csonterősítő, jótékonyan hat a vérnyomásra és a szívizom működésre. Jelentős béta-karotin tartalma miatt immunrendszerünket is megfelelően edzi.
Gyulladásos betegségekre is ajánlják, hiszen a benne található A-vitamin hasznosítását E-vitamin-tartalma még jobban elősegíti. B-vitamin-tartalma pedig pozitív hatással van az emésztésre és az idegrendszerre. Nátriumban szegény, alacsony energia tartalmú. A kelkáposzta levelének ásvány- és vitamintartalmát zöld színe határozza meg. Minél sötétebb a kelkáposzta, annál jellegzetesebb az íze.
Külön előnye, hogy minden évszakban kapható!