Dietetikusok feladatai a betegség-specifikus táplálásterápia folyamatában.
Ki a dietetikus?
A táplálkozástudomány és dietetika területén elismert, minősítéssel rendelkező személy, aki ismereteit az egészséges és a beteg egyének élelmezésére, oktatására alkalmazza. Feladatai a betegellátásban: - a gyógyító team tagjaként részt vesz a betegek gyógyításában, krónikus betegség esetén a rehabilitációjában, gondozásában - felméri a betegek tápláltsági állapotát, figyelembe véve a testtömeg változásait, a heveny betegség várható hatásait - tisztázza a dietétikai előzményeket - a beteg szokásainak, laboratóriumi leleteinek figyelembe vételével, a megváltozott igényeinek megfelelő dietoterápiát javasol, a beteg tényleges tápanyagszükségletének folyamatos kielégítésére - figyelemmel kíséri a quantitatív, és az egyedi étrendet igénylő betegek ellátását - segíti a pácienseket (és hozzátartozóikat): o a táplálkozási alapismeretek megszerzésében, o a betegség specifikus ajánlások elsajátításában, o az étrendjük összeállításában, o a megfelelő konyhatechnikai fogások elsajátításában o a szükség szerinti tápanyagtartalom kiszámításában - étrendi napló elemzésével tanácsot ad - rendszeresen továbbképzi magát, így útmutatást, segítséget tud adni a médiában található információk rengetegében. (Pl.: a „fehér húsok” ugyan kedvező biológiai hatásúak, alkalmanként mégis célszerű fogyasztani „vörös húsokat” is, a bennük található vas miatt.)
Ideális esetben minden olyan frissen diagnosztizált betegnek részesülni kellene étrendi tanácsadásban, akinek kezelésében preventív, vagy gyógyító jelleggel szükség van az étrendi terápiára. Különösen fontos az olyan krónikus betegek folyamatos oktatása és gondozása, ahol a tünetmentesség, betegségérzet és fájdalom hiánya kedvezőtlenül befolyásolja az együttműködési készséget („compliance”). Ilyen problémával szembesülünk gyakran a szív- és érrendszeri betegségek és a diabetes esetében is. Magyarországon jelenleg a vezető megbetegedési (morbiditás) és halálozási (mortalitás) ok a szív- és érrendszeri betegség. A legutóbbi felmérés szerint a diabetes és előállapotainak száma olyan mértékű, hogy indokolt lenne a lakosság kötelező, kockázat alapú szűrése. Mindkét betegség szerepel a metabolikus szindróma („halálos négyes”) tünetegyüttesében, melynek becsült gyakorisága Európa felnőtt lakosságának körében 20-25 %. Tehát ezen betegségek esetén, fontos szerepük van az „életmód terápia” oktatásával a dietetikusoknak a folyamatos edukációban (nevelésben), és a gondozásban. Az életmód terápiával nem csak akkor kellene foglalkozni, amikor az érrendszeri betegnek agyvérzése, vagy szívinfarktusa lesz, vagy a cukorbeteg megvakul, vagy amputálják a lábát. Hanem előtte. Amikor még „csak” magas a vérnyomása, vagy a koleszterin-szintje, vagy a vércukra (vagy esetleg mind a három!).
Dietétikai edukációs lehetőségek
Egyéni tanácsadás: Individuális tanácsadás táplálkozási anamnézis (kórelőzmény) ismeretében, lehetőleg a családtagok bevonásával, írott anyagokkal (tájékoztatók, étrendi tanácsok, étrendi napló, esetleg újságok) kiegészítve.
Gondozás keretén belül reedukációra (ismételt oktatás) is lehetőség van, mely során a konzultációs lehetőség mellett a motiváció szinten tartása is a cél.
Csoportos tanácsadás, tanfolyam - elméleti: hasonló kezelésen levő páciensek kis csoportos foglalkozása - gyakorlati: elméleti bevezetővel (táplálkozási alapismeretek), mennyiségileg megszorított étrendeknél (energia, szénhidrát, fehérje, koleszterin stb.) élelmiszeradagok becslése mérésekkel ellenőrizve, egy étkezésre javasolt menü variációk összeállítása. Írott ajánlások, tápanyagtáblázat biztosításával.
Klubmozgalom, táborok
Folyamatos továbbképzési lehetőség, naprakész ismeretek átadására dietétikai előadások, gyakorlatok keretében.
Civil rendezvények
Országos és helyi szűrések, betegtalálkozók, szervezés szerint egyéni diétás tanácsadás vagy előadás keretében.
Hogyan zajlik az oktatás?
A Dietetika, Humán táplálkozás Szakmai Kollégium protokolljai módszertani útmutatást adnak a dietetikusoknak az edukációs munkához. A Betegoktatók és Egészségnevelők Országos Közhasznú Egyesülete viszont rámutat, hogy nem csak a „Mit mondjunk?” a döntő, hanem sokkal inkább a „Hogyan mondjuk?” és a „Ki, mikor és miért mondja?”. Hiszen nemcsak együttműködésre van szükségünk a páciens részéről, hanem terápiás egyetértésre és terápiás hűségre. Vagyis, a beteg akarata ellenére nem gyógyítható, és az ajánlott terápiát nem csak átmenetileg kell alkalmaznia. A páciens motiválásában és kezelésében a családorvosnak és szakorvosnak is szüksége van (lenne) a dietetikusok segítségére.
Dietetikusok elérhetősége
Alapellátás: egyelőre finanszírozási problémák miatt nincs foglalkoztatva dietetikus. Kedvező tapasztalatok vannak cégek, vagy pályázatok szervezésében megvalósuló lehetőségekről, melyek során dietetikusok előadást, egyéni vagy kis csoportos gyakorlati oktatást tarthatnak a családorvosi praxisban kezelt betegeknek. Cukorbetegség esetén volt már rá példa, hogy háziorvosi beutalóval jutott el a beteg a dietetikushoz a diabetológiai (cukorbeteg) szakrendelésen.
Járóbeteg ellátás: egyes szakellátóhelyek nem működhetnek dietetikusok nélkül. OEP által finanszírozott
Dietétikai ellátások: - Egyéni tanácsadás - életben egyszer elszámolható Krónikus alapoktatás: gastrológiai, nephrológiai, onkológiai vagy 2-es típusú diabeteses betegnél (emésztőrendszeri betegségek, vesebetegség, daganatos betegség, cukorbetegség)
Csoportos tanácsadás krónikus anyagcsere betegség esetén 5-15 fő részére Probléma, hogy az egy alkalommal finanszírozott alapoktatás keretében a páciensek nem tudják maradéktalanul elsajátítani a táplálkozási ajánlásokat. Csak finanszírozás nélkül van lehetőség dietétikai kontroll vizsgálatra, újra oktatásra (ha több beteg van, esetleg az évenként egyszer finanszírozott csoportos tanácsadáson belül). Fekvőbeteg ellátás: Az élelmezés ”gyógyélelmezés”-ként jelenik meg, nem a hotelszolgálat részeként. A dietetikai tanácsadás a Homogén Betegségcsoportokon (HBCS-ken) belül nincs nevesítve (ahogy egyéb tevékenységek sem). A dietetikusok a gyógyító team részeként, betegség-specifikusan foglalkoznak a páciensekkel. Természetesen lehetőség van arra, hogy a kezelő orvosnak, főnővérnek jelezve, bárki igénybe vegye a dietetikusok szaktudását. Mivel a minimum törvény még nem került elfogadásra, így nincs meghatározva, hogy hány főre jut egy dietetikus. Régebbi ajánlások szerint 100 főre ajánlott 1 dietetikus. A szakmai szervezetek ajánlása szerint betegség specifikusan 30-80 fő lenne az ajánlott, figyelembe véve, a dietetikusok edukációs munkájának szükségszerűségét. Ugyanakkor jelenleg több kórházban 1 fő dietetikusra 150-300 beteg is jut.
Egyéb lehetőségek: Több száz dietetikus elérhető online módon, de dolgoznak magánszférában, wellness központokban is. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) központja információt tud adni azoknak a dietetikusoknak az elérhetőségéről, akik erre a Szövetséget felhatalmazták. Tanfolyamokról, klubokról, táborokról, rendezvényekről, melyeken a dietetikusok is elérhetők, a szakmai és betegszervezeteknél lehet tájékozódni.