Kutatók megállapították, hogy az alacsony kalóriatartalmú étrendek (főképp a szénhidrátszegény diéták) megállítják több, mint 900 különböző gén aktivitási szintjének ingadozását. Ezek a gének pedig többnyire az öregedéshez és a memóriavesztéshez köthetők.
Azzal már régóta tisztában vannak a tudósok, hogy szigorú diétával számos állat esetében meghosszabbítható az előre várható élettartam, ám mindezidáig nem tudták megállapítani ennek pontos mechanizmusát. A mostani kutatás alapján viszont arra jutottak, hogy a visszafogott energiabevitel, illetve a csökkentett szénhidrátfogyasztás a géneknek egy sokkal nagyobb csoportját képes manipulálni, mint azt eddig feltételezték.
A bíztató eredmények ellenére a kutatás vezetője arra is figyelmeztet, hogy mindezek alapján azért senki se gondoljon úgy a kalóriaszegény étrendekre, mint az ’örök fiatalság forrására’, azzal együtt, hogy a kutatás eredményei valóban kiegészítik az eddigi bizonyítékokat az öregedéshez köthető betegséges és az egyes diéták kapcsolata között.
Dr Ginsberg a kalóriaszegény diéták jótékony hatásai között még megemlítette a szívbetegségek kockázatának csökkenését, a kiegyensúlyozott vérnyomást is. Bár a kutatás eddig jobbára kísérleti egerek vizsgálatára szorítkozott, a jövőben az embereken való kísérletezést is tervbe veszik a szakemberek.
-A jelenlegi bizonyítékaink alapján azt lehet mondani, hogy a legjobb módja annak, hogy idősebb korunkra is egészséges aggyal rendelkezzünk az, ha nem dohányzunk, vigyázunk a testsúlyunkra, kiegyensúlyozottan és egészségesen táplálkozunk, csak módjával fogyasztunk alkoholt, a vérnyomásunkat és a koleszterinszintünket pedig rendszeresen ellenőriztetjük.
(Kép: forum.santabanta.com)