Újév napján nagyon sok háztartásban készül el a lencse valamilyen formában. Számunkra ugyanis ez az egyik olyan étel, amely a gyomrot is kíméli, de sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítunk annak, hogy szerencsét remélünk az apró lencseszemek sokaságától. Szinte kötelező eleme a január elsejei ebédnek leves vagy főzelék formájában, de salátákhoz is adagoljuk.
A legtöbb magyar háztartásban csak az év első napjaiban fogyasztják nagyon a lencsét, pedig már időszámításunk előtt nyolcezer évvel is ették az emberek. Egyes országokban a lencsét megőrlik, abból lisztet készítenek és így is hasznosítják ezt a növényt.
Egyesek szerint a lencse jobb, mint a bab vagy a borsó, mert olyan jó tulajdonságai vannak, amelyek kimondottan előnyösen hatnak az emberi egészségre. Ez a hüvelyes növény gazdag A-, B1-, B2-, B9-, B11-vitaminban, de tartalmaz cinket, folsavat, foszfort, kalciumot, káliumot és vasat is. Nagy mennyiségű fehérje van benne, amely a vegetáriánus életmóddal nagyon is összeegyeztethető. A lencse olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyet egy vegetáriánus több más forrásból tudna csak beszerezni, de a lencsében egyben megtalálható. Ezentúl rosttartalma is magas, és ha a héja sincs eltávolítva, akkor ez még magasabb. Aki viszont diétázik, számára annyit érdemes tudni, hogy az lencse energiatartalma is ugyancsak magas. Sok benne a szénhidrát, de emellett a nyerszsír is, mivel azonban glikémiás indexe alacsony, ez azt jelenti, hogy lassan szívódik fel a szénhidrát, és még a diabéteszes betegek, valamint a fogyókúrázók is beilleszthetik étrendjükbe. Más hüvelyes rokonával ellentétben, a lencse sokkal több aminosavat tartalmaz, amely ugyancsak nagyon előnyös, azt azonban nem árt tudni, hogy puffaszt. Aki nem akar kellemetlenségeket okozni magának és környezetének, mértékkel fogyasszon, ha nem akar a szelekkel bajlódni. Már babakorban beiktatható a gyerekek életébe a lencse. Nyolchónapos kortól kicsi mennyiséggel lehet kezdeni az adagolást.
A lencsének több fajtája létezik, de nem érdemes azokat összekeverni, mert más-más lehet a főzési idejük. Ráadásul minél régebbi a lencse, annál több a főzési ideje. Tovább nehezíted a lencse megpuhulását azzal, ha a főzés közben ecettel és sóval ízesíted. Áztatás nélkül is meg lehet főzni a lencsét, csak akkor hosszabb időt vesz igénybe. Éppen ezért, egy fél órás áztatás után már könnyebben boldogulunk ezzel a hüvelyessel. A hüvelyes növényekre jellemző, hogy puffadást okoznak. Ha ezt el kívánod kerülni, akkor az első főzővizet le kell önteni a lencséről.
Ne csak újév első napjaiban fogyassz lencsét, mert értékes forrástól fosztod meg magadat. Készíts belőle levest, főzeléket vagy újíts egy salátával. Csak jót (t)eszel.